Fostul presedinte Traian Basescu a declarat vineri ca bugetul pe 2016 este "bugetul lui Victor Ponta", aratandu-se nemultumit de faptul ca "guvernul de tehnocratí a urmat instructiunile date de PSD si PNL" si adaugand ca premierul Dacian Ciolos a "preluat Guvernul tehnocrat si s-a facut politruc''.

"Bugetul pe 2016 este bugetul lui Victor Ponta. Nu inteleg care este deosebirea intre ce ar fi facut Victor Ponta si ce au fãcut tehnocratii. Guvernul a urmat intocmai instructiunile PSD si PNL. A fost votat fara amendamente care sa schimbe cumva viziunea celor doua partide, dar el are doua caracteristici extrem de grele. Una este ca investitiile sunt de numai 5,1% din PIB, in timp ce comparand cu cel mai greu an de criza, 2010, atunci investitiile au fost 6,8% din PIB", a spus presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa, scrie Mediafax.

A doua nemultumire a lui Traian Basescu este legata de deficitul bugetar, acesta precizand ca "tehnocratíi sunt pregatití sa faca orice numai sa stea pe scaunele de la Guvern".

"Daca anul acesta trebuia sa avem un deficit de 1,2%, iata ca tehnocratii reusesc sa vina la un deficit de 3%, 2,95%. Este o decizie prin care noi indepartam Romania de atingerea obiectivului de a intra in eurozona in conditiile in care Europa are tendinta de separare a zonei euro de zona noneuro. Ridicolul situatiei este ca vin tehnocratii si vor avea un deficit bugetar mai mare decat au avut politicienii", a declarat Traian Basescu intr-o conferinta de presa la sediul Miscarii Populare.

Intrebat daca in ciuda criticilor pe care le-a adus la adresa tehnocratilor isi mentine "parerea buna" despre premierul Dacian Ciolos, Basescu a dat un raspuns ironic. "Parerea de tehnician mi-o mentin, de bun comisar european mi-o mentin, dar din pacate Ciolos a venit tehnician si s-a facut politruc. Eu daca as fi fost chemat ca tehnocrat nu as fi acceptat sa-mi spuna partidele: te-am chemat ca tehnocrat, dar uite conditiile in care te votam", a precizat Basescu.

Citeste si:
Victor Ponta, despre o eventuala alianta Pro Romania - PSD
Ce spune Victor Ponta despre...

Miscarea Populara a votat impotriva bugetului de stat pe 2016. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2016. Bugetul de stat a fost adoptat miercuri de Parlament, in procedura de urgenta, fara ca deputatii si senatorii sa aduca mari modificari fata de forma inaintata spre dezbatere de Guvern, la sfarsitul saptamanii trecute.

Premierul Dacian Ciolos a precizat ca educatia, sanatatea si investitiile reprezinta prioritati de care a tinut cont la elaborarea proiectului, iar marile constrangeri au fost generate de faptul ca Executivul a trebuit sa includa in buget masurile impuse de noul Cod Fiscal si majorarile salariale de 10% pentru sectorul bugetar, adoptate de Legislativ inaintea investirii Cabinetului sau. In acelasi timp, o noutate a bugetului de stat a fost eliminarea finantarii proiectelor bisericii.

"Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus prevederi importante de relaxarea fiscala si cresterea salariala a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016 si, asa cum am spus, Guvernul le-a asumat in cunostinta de cauza. Prevederile mentionate mai sus nu sunt decloc de neglijat si asta e important sa subliniem, acestea totalizand un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, tinan cont de faptul ca veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Ciolos, in Parlament, adaugand ca acestea "nu se pot compensa" cu cresterea economica, care este estimata la 4% din PIB pentru 2016 si care acopera circa 9 miliarde lei.

Citeste si:
Daniel Constantin si-a anuntat demisia din Pro Romania
Daniel Constantin si-a...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mihai Tudose a demisionat din Pro Romania