Presedintele Basescu a declarat ca pe langa cele aproape 40 de miliarde euro obtinute de Romania la negocierea bugetului 2014-2020 mai pot fi adaugate cel putin 4 miliarde de euro care ar putea fi salvate de la dezangajare pe exercitiul 2007-2013 prin concesiile facute de Consiliul European si CE.
Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scadere bugetara din istoria blocului comunitar. Romania ar obtine fonduri UE de peste 43 de miliarde de euro in exercitiul 2014-2020, potrivit formulei de buget convenite vineri la Consiliul European.

Traian Basescu a declarat, vineri seara, la Bruxelles, ca, urmare a solicitarii Consiliului European de a face tot ce tine de CE pentru a evita la maximum dezangajarile, Jose Manuel Barroso s-a oferit sa transfere "un numar suficient de oameni" sa lucreze direct pe programe cu Romania, anunta
Mediafax.

"Deci, bani avem pe asistenta tehnica ca sa putem utiliza ajutorul Comisiei si Romania sa reuseasca sa foloseasca toata suma alocata", a mai spus Traian Basescu.

"Mai putem obtine patru miliarde, asa cum este evaluarea minimala a Ministerului Finantelor. (...) Deci, mai pot adauga 4 miliarde pe langa cele 40 de miliarde care ne vin pe bugetul repartizat pe exercitiul financiar urmator", a mai declarat presedintele Basescu.

Presedintele a precizat anterior sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Ponta: foarte dezamagit de rezultatul de la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a declarat agentiei Mediafax ca este foarte dezamagit de rezultatul final al alocarii bugetare UE petru Romania, care este prezentat sa para mai bun, dar de fapt este foarte rau fata de propunerea initiala a CE, iar practic nu s-a obtinut niciun euro in plus fata de noiembrie.

"Sunt foarte dezamagit de rezultatul final, pe care oricum il prezentam sa para mai bun, cand de fapt este foarte rau fata de propunerea de 48 miliarde euro facuta initial de Comisia Europeana si presedintele Barroso. Romania a obtinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro fata de propunerea initiala si niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinantarilor, care de la 7% a scazut la 4%, la cofinantarea la dezvoltarea rurala, care de la 85% a scazut la 75%, si multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obtinut nimic. Practic, fata de luna noiembrie, astazi Romania nu a reusit sa obtina un euro in plus si niciun avantaj. Cred ca este o alocare nedreapta pentru Romania, nu are rost sa ne pacalim singuri", a spus Ponta pentru Mediafax.

El a explicat ca Polonia, de exemplu, care pentru exercitiul bugetar a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu fata de bugetul de 33 miliarde euro al Romaniei, a primit in plus 15%, in timp ce Romania, cu jumatate din bugetul Poloniei in intervalul mentionat, a primit in plus doar 18%.

"Oricum am vrea sa prezentam cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamagire", a afirmat Ponta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri