Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Targu Mures, ca problema bugetului european, care se va discuta la Consiliul European, va viza interese fundamentale ale Romaniei, iar presedintele are "obligatia" fie sa obtina ceea este "corect pentru Romania", fie sa-si utilizeze dreptul de veto.
Premierul Victor Ponta a declarat ca la Consiliul European, unde se va discuta problema bugetului european pentru perioada 2014-2020, vor fi vizate interese fundamentale ale Romaniei, iar presedintele Traian Basescu "are obligatia fie sa obtina ceea ce Comisia Europeana si Parlamentul European au considerat ca e corect pentru Romania, fie sa-si utilizeze dreptul de veto".

El a subliniat ca, fiind vorba de interese fundamentale ale Romaniei, problema nu se mai pune in termenii conflictelor dintre presedinte si prim-ministru, scrie Mediafax.

"Aici nu mai putem vorbi de conflicte intre presedinte si prim-ministru. Aici vorbim de ceea ce Romania a negociat pana acum. Aceste interese fundamentale ale Romaniei au fost sprijinite atat de Comisia Europeana, prin propunerea pe care a facut-o, cat si de Parlamentul European, de cei doi presedinti. Si atunci reprezentatul Romaniei - pentru ca domnul Basescu nu se reprezinta pe el insusi, si eu, daca merg, nu ma reprezint pe mine - are obligatia fie sa obtina ceea ce Comisia Europeana si Parlamentul European au considerat ca e corect pentru Romania, fie, bineinteles, sa-si utilizeze, ca orice alta tara membra a UE, si nu membra de randul doi sau trei, ci membra egala cu toate celelalte tari, sa-si utilizeze dreptul de a se opune, dreptul de veto", a spus Ponta.

El a refuzat sa raspunda la intrebarea ce va face daca presedintele nu va uza de dreptul de veto, chiar daca Romania este defavorizata in problema bugetului european.

"Eu inca o data va rog mult de tot sa ma ajutati, sa nu mai raspund la intrebari cu daca si cu parca", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ironic, ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare "s-au bagat sub birouri", mentionand ca "nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles".

"De la anuntul de ieri facut public, (...) toate statele contributoare, sefii lor de stat s-au bagat sub birouri, sunt in alerta ca Romania pune veto", a spus Basescu.

"Nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles", a adaugat el, mentionand ca si el este pregatit sa foloseasca dreptul de veto, daca se incalca Tratatul.

"De 8 ani n-am vazut niciun stat facand veto in CE atunci cand nu s-a incalcat Tratatul", a precizat el.
Utilizarea de catre un stat UE a dreptului de veto in Consiliul European la voturile care necesita unanimitate reprezinta un instrument extraordinar, de obicei amanandu-se momentul votului si fiind continuate negocierile pana la realizarea compromisului.

Potrivit Tratatelor UE, adoptarea cadrului bugetar al Uniunii se inscrie in randul domeniilor pentru care este nevoie de un vot in unanimitate al membrilor Consiliului European.

Practica la nivelul UE este ca dreptul de veto reprezinta o procedura de exceptie, iar statul care il invoca trebuie si sa convinga ca protejeaza astfel interesele sale fundamentale.

Precedente privind blocarea deciziei Consiliului European la momentul votului nu au mai fost inregistrate in ultimii ani, existand obligatia Consiliului si a presedintelui acestuia de a gasi, prin negociere, solutii de compromis care sa acomodeze pozitiile tuturor statelor.

Pe de alta parte, pozitia de blocare de catre tara noastra a deciziei Consiliului European privind cadrul financiar 2014-2020, asa cum a fost invocata de catre premierul Victor Ponta avand in vederea nemultumirea fata de propunerea inaintata de presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, nu este obligatorie pentru presedintele Traian Basescu. Acesta are putere de decizie asupra mandatului si pozitiei exprimate in numele Romaniei in cadrul Consiliului European.

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale privind reprezentarea la Consiliul European, in planul politicii externe presedintele Romaniei conduce si angajeaza statul. Decizia Curtii a invocat articolul potrivit articolului 80 alineat (1) din Constitutia Romaniei, care ii permite presedintelui “sa traseze liniile viitoare pe care statul le va urma in politica sa externa, practic sa ii determine orientarea in planul relatiilor externe, tinand cont, desigur, de interesul national”.

Invocarea dreptului de veto in Consiliul European de catre premierul Victor Ponta reprezinta o premiera pentru Romania, desi tara noastra a blocat mai multe zile, in luna februarie a acestui an, incheierea Acordului de asociere al Serbiei cu UE, din cauza problemelor inregistrate in asigurarea drepturilor etnicilor romani din Timoc.

In acel context, nu s-a recunoscut insa direct, la nivel declarativ, de catre oficialii de la Bucuresti ca Romania a
blocat semnarea Acordului UE cu tara vecina. Iar ulterior a fost gasita o solutie prin incheierea, la Bruxelles, unui protocol bilateral prin care Serbia se angaja sa ia masuri pentru asigurarea standardelor europene de protectie a drepturilor etnicilor romani.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca, in intalnirea de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, i-a prezentat acestuia discutiile avute pana in prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistand asupra faptului ca nu poate fi acceptata propunerea recent prezentata de presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, care implica scaderi de fonduri atat pentru politica agricola comuna, cat si pentru politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, defavorabile Romaniei, de stabilire a alocatiilor.

Ponta a subliniat ca acestea reprezinta “obiective fundamentale pentru Romania” si ca Guvernul considera necesara inclusiv folosirea dreptului de veto al Romaniei daca rezultatul negocierilor va fi conform cu propunerea lui Van Rompuy.

“Tinand cont de aceste doua obiective fundamentale, din punctul de vedere al Romaniei, al Guvernului Romaniei, propunerea recent prezentata de catre presedintele Van Rompuy, care presupune scaderi atat la politica agricola comuna, cat si la politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, evident defavorabile Romaniei, este o propunere inacceptabila si am prezentat presedintelui Romaniei pozitia guvernului, de a manifesta in cadrul Consiliului si in toate negocierile, aceasta opozitie ferma si nenegociabila a Romaniei, invocand inclusiv folosirea dreptului de veto al Romaniei in cazul in care propunerea prezentata de catre presedintele Van Rompuy ar constitui finalul negocierilor”, a declarat premierul Ponta.

Totodata, potrivit unor surse europene, este foarte putin probabil ca la Consiliul European de saptamana viitoare Romania sa ramana izolata in sustinerea opozitiei fata de propunerea lui Van Rompuy, aceasta nefiind agreata atat de Franta si alte tari membre cum ar fi Italia, Spania, Polonia din cauza reducerilor pentru Politica Agricola Comuna, precum si de Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri