Proiectul de Lege privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii ar putea fi adoptat de Parlament in lunile mai - iunie, a declarat, luni, vicepremierul Viorel Stefan, intr-o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu prilejul aniversarii unui deceniu de la listarea Transgaz pe piata principala a BVB, noteaza Agerpres.

"Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii este in dezbatere parlamentara la Senat. In masura in care va parcurge cele doua Camere, va fi promulgata, va intra in functiune legea. In mai-iunie eu estimez ca legea va fi adoptata", a spus Stefan.

Potrivit acestuia, in acest moment nu se are in vedere preluarea detinerii la Transgaz. "Asa cum arata proiectul acum, nu are in vedere preluarea detinerii la Transgaz, sub rezerva ca se poate face orice modificare", a precizat vicepremierul.

Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) va avea aproape 90 de companii in portofoliu, desi in proiectul initial era vorba despre 27, reiese din declaratiile lui Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), din luna noiembrie 2017.

''Proiectul actual al Fondului Suveran, asa cum e inaintat Parlamentului, are un progres urias fata de forma initiala in sensul ca practic a triplat numarul de companii propuse sa intre in Fondul Suveran si, mai mult decat atat, da perspectiva tranzactionarii lor pe piata de capital. Acum se estimeaza ca vor fi aproape 90 de companii in Fond, asta e varianta noua. Fondul Suveran va avea o perioada de gratie, in care se va aseza, de 18 luni. E nevoie de o perioada de timp in care sa asezi bine, sa-i vezi nevoia investitionala, unde ai nevoie de IPO-uri, deci un proces mult mai complex. El figureaza ca un sistem osmotic. E nevoie undeva sa intervin? Merg si cumpar pachete de actiuni ca sa rentabilizez o companie. Unde merge bine si valoarea creste foarte mult, atunci ma duc si vand, incasez o suma mare de bani ca sa pot pe urma sa o investesc, de la sistemul sanitar, in spitale, in parteneriat public-privat sau in companii care au nevoie de bani, retehnologizare'', a spus Ursache.

El sustine ca a avea un Fond Suveran este o necesitate, iar vremea companiilor administrate de minister s-a terminat.

''A avea un Fond Suveran in Romania e o necesitate, datorita faptului ca finantarea prin sistemul bancar a devenit din ce in ce mai mica in detrimentul finantarii prin piata de capital. Mediul de afaceri privat e mai interesat astazi de finantare prin piata de capital decat prin sistemul bancar. In aceste conditii, aparitia Fondului, in afara ca reprezinta o necesitate pentru economia romaneasca, este o confirmare a faptului ca astazi daca vrei transparenta, raportari si guvernanta corporativa, trebuie sa te duci pe piata de capital. Vremea societatilor inchise, a companiilor administrate de catre un minister s-a terminat'', a mai aratat oficialul ASF.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au declarat, pe 30 august, intr-o intalnire cu presa, ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va avea 27 de companii profitabile in portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisa de noua entitate.

"Capitalul social al FSDI va fi format din aport in natura reprezentat de pachete de actiuni detinute de stat la societatile care se vor afla in portofoliul FSDI, precum si din aport in numerar. Pachetele de actiuni se transfera in proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, in calitate de bunuri proprii. In cazul societatilor in care la data preluarii, statul este actionar integral sau majoritar, FSDI nu va putea instraina, sub orice forma aceste actiuni, daca acest fapt va duce la pierderea pozitiei de actionar majoritar a FSDI la societatile in cauza", se arata in expunerea de motive a proiectului publicat miercuri pe site-ul institutiei.

Potrivit reprezentantilor MFP, FSDI va avea un capital social in numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniti din Trezorerie, din privatizari. Fondul va avea in portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank si Eximbank au fost excluse pe motiv ca "ar fi fost ciudat sa se indatoreze pentru un proiect la bancile din portofoliu".

Printre companii se va afla si Hidroelectrica, iar oficialii MFP spun ca un viitor IPO va fi facut de FSDI. De asemenea, daca fondul va considera ca trebuie sa vanda actiuni ale unor companii din portofoliu, va putea sa o faca, dar sa ramana cu cel putin 50+1% din actiuni. In AGA companiilor vor fi reprezentantii fondului. De asemenea, Fondul va putea cumpara actiuni ale unor companii private de pe piata de capital, dar rolul lui este sa faca investitii in economie.

"Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat incepand cu anul 2018, in sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor incasate de FSDI in contul actiunilor transferate in portofoliul FSDI. Aceasta influenta va fi recuperata in anii urmatori primului an de functionare prin incasarea dividendelor pe care FSDI le va plati statului, in calitate de actionar unic, potrivit hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de repartizare a profitului si stabilire a dividendelor", se arata in expunerea de motive.

Astfel, conform reprezentantilor MFP, impactul in bugetul de stat este de 2 miliarde lei pe an, pentru ca dividendele vor fi incasate de FSDI. Fondul nu se va lista niciodata, iar scopul lui e sa faca profit.

Companiile la care FSDI va fi actionar sunt Engie Romania, Electrica, Delgaz, E.ON Energie Romania, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom Romania, Antibiotice, Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune, Loteria Romana, Societatea Nationala a Sarii, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea Nationala a Apelor Minerale, Compania Nationala a Apelor Minerale, Compania Nationala de Investitii pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale - Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica, Imprimeria Nationala, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie, Conpet.

Administrarea FSDI se va face in sistem dualist, de catre un Consiliu de Supraveghere si un Directorat.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri