Guvern a adoptat, joi, ordonanta de urgenta privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Acesta a precizat ca va exista un capital de 9 miliarde de lei.

Teodorovici a subliniat ca infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei. Potrivit ministrului de Finante, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern, scrie Ziare.com.

Totodata, companiile incluse in Fond vor fi decise ulterior.

"Fondurile Suverane vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei Romaniei, prin asigurarea unor surse alternative de finantare pentru investitiile importante din infrastructura, industrie sau piete de capital.

Forma legala de organizare a acestor fonduri suverane este aceea de societati romanesti pe actiuni in conditiile de organizare si functionare pe care le vom stabili separat prin hotarari de guvern.

Fodurile vor fi administrate in sistem dualist, de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Membrii consiliului de supraveghere sunt desemnati de catre Adunarea Generala a Actionarilor, pe timp de 5 ani", a mai spus ministrul de Finante.

La inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila afirmase ca "este nevoie de acest instrument financiar pentru sustinerea dezvoltarii economice a Romaniei".

"Un astfel de model de dezvoltare aplicat cu succes in alte tari aduce beneficii pe mai multe planuri prin investitii profitabile si sustinea unui proiecte in domenii prioritare", a subliniat Dancila. Totodata, ea a precizat ca Fondului Suveran de Investitii are scopul de a crea o serie de vehicule financiare in actiuni sau companii profitabile.

"Prin infiintarea Fondului Suveran se are in vedere crearea unor vehicule de investitii financiare sau intermediere financiara in actiuni sau participatii in prioiecte sau companii profitabile, segment neacoperit in prezent pe piata financiara din Romania care, pe de o parte, sa aiba un rol de multiplicator in economie pentru o dezvoltare susstenabila si, pe de o alta parte, sa mobilieze resurse financire disponibile catre sectorul real si, in acelasi timp, catre proiecte durabile", a completat Dancila.

Infiintarea Fondului, atacata la CCR de Iohannis si Opozitie

In 6 iunie, deputatii au votat favorabil proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) . Proiectul prevedea ca din FSDI vor face parte 33 de companii de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

In 15 iunie, Partidul National Liberal a depus o sesizare de neconstitutionalitate la CCR, privind proiectul de lege al infiintarii Fondului Suveran de Investitii.

Ulterior, in 4 iulie, si presedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constitutionala Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii. Seful statului a trimis catre CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra legii, precum si pentru modificarea unor acte normative.

Curtea Constitutionala a admis in 18 iulie toate sesizarile formulate de Opozitie si presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii, motivand ca un astfel de Fond trebuie infiintat prin hotarare de guvern, a anuntat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri