Guvernul a facut primul pas in vederea infiintarii, in maximum doua luni, a unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), un mecanism de finantare care va identifica si materializa oportunitati de investitii cu impact in economie si care va contribui la eforturile Romaniei de obtinere a statutului de piata emergenta, a declarat joi ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, in cadrul unei conferinte de presa. Fondul va fi finantat prin participatii si dividende ale companiilor de stat, care in prezent ajung in buget, astfel ca are ca efect scoaterea unei parti din cheltuielile statului in afara bugetului.

Programul de guvernare al actualului guvern prevede, ca principala masura pentru stimularea investitiilor publice, crearea FSDI, alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020. Executivul a discutat joi masura infiintarii in maximum doua luni a acestui fond, potrivit lui Petrescu.

In plus, Executivul a formalizat constituirea unui comisii interministeriale formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finante, reprezentanti ai Consiliului Concurentei si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

”Reprezentantii au avut discutii cu principalii jucatori din arena investitionala nationala, regionala, astfel incat sa acompaniem acest proces de lansare a fondului si cu avizul si asentimentul lor general. Azi e ziua in care formalizam demersul, de maine aceste comisii se aduna, emit raportul, emit puncte de vedere. Urmatorul pas va fi un alt act normativ care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de functionare”, a spus Petrescu, citat de News.ro.

Conducerea fondului va asigurata de un comitet director, ai carui membri vor fi recrutati public si transparent, a sustinut ministru, care a dat asigurari ca nu va fi vorba de o noua sinecura politica. Statul roman, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a fondului.

In viziunea Guvernului, FSDI va contribui si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinantare a proiectelor de investitii.

Fondul se vrea un partener pentru investitori institutionali precum Banca Europeana de Reconstrutie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Mondiala, cat si pentru fonduri de investitii sau alti investitori privati.

Astfel de fonduri suverane exista, in prezent, mai ales in state cu resurse energetice mari, precum Rusia, Norvegia sau Arabia Saudita, in scopul de a evita "sindromul olandez" (aprecierea monedei nationale si scaderea competitivitatii celorlalte sectoare din cauza incasarilor mari din hidrocarburi).

Insa ideea a inceput sa se extinda la state emergente, precum Turcia sau Polonia, care au ambitia sa isi extinda influenta regionala prin intermediul unor astfel de mecanisme financiare.

Unii economisti avertizeaza ca un astfel de fond risca sa aiba ca efect scoaterea unor sume din buget si de sub mecanismele obisnuite de control a bugetului, iar banii pot fi cheltuiti in mod discretionar de catre guvernanti, intr-o maniera netransparenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri