”Niciodata nu am inteles de ce, daca exista PNDL, a trebuit sa se mai nasca si Fondul pentru Dezvoltare si Investitii (FDI), fara resurse de baza. FDI nu are de ce sa existe”, a declarat marti premierul desemnat, Ludovic Orban, in timpul audierii ministrului desemnat de Finante la Parlament.

”La fel, nu inteleg de ce Comisia de Prognoza ia locul Ministerului Transporturilor si decide ce investitii trebuie finantate”, a mai spus Ludovic Orban, referindu-se la faptul ca FDI este gestionat de Comisia Nationala de Prognoza.

Nou instrument numit Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI) a fost lansat de guvern si Comisia Nationala de Prognoza in aceasta primavara. Fondul e gestionat formal de Comisia Naţionala de Strategie şi Prognoza, institutie condusa de Ion Ghizdeanu si care e subordonata de facto premierului Dancila. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finantare arata ca primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finantarea proiectelor de dezvoltare se asigura sub forma de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finantare a Fondului o reprezinta imprumuturile in lei, acordate din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totala a imprumuturilor acordate Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finantarea va fi acordata pentru mici proiecte in domenii precum sanatatea, mica infrastructura, educatia si cercetarea.

Citeste si:
Firea ii propune lui Orban sa candideze la Primaria Capitalei
Gabriela Firea ii propune lui...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Vela, PNL: Ne-am asumat sa oprim dezastrul PSD