Sectiile de votare pentru alegerile prezidentiale s-au deschis, duminica, la urne fiind asteptati peste 18 milioane de romani.

In tara, sunt organizate 18.748 de sectii de votare. Potrivit AEP, numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin.

Cetatenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul roman, respectiv: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar; titlul de calatorie; carnetul de serviciu militar.

Daca alegatorul se afla in unitatea administrativ-teritoriala unde isi are domiciliul sau resedinta poate vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are domiciliul ori resedinta, iar daca se afla in alta unitate administrativ-teritoriala poate vota la orice sectie de votare.

Daca alegatorul indeplineste functia de membru al biroului electoral al sectiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al sectiei de votare ori asigura mentinerea ordinii, voteaza la sectia de votare unde isi desfasoara activitatea. De asemenea, in cazul in care alegatorul are mobilitate redusa poate vota la orice sectie de votare care ii asigura accesul la vot.

Cu urna speciala pot vota alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, persoanele care in ziua votarii se afla in tara si care din cauza specificului activitatii pe care o desfasoara nu se pot prezenta la sectia de votare, persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale.

Votul pentru romanii din strainatate a inceput vineri. De asemenea, romanii din strainatate au putut vota la acest scrutin prin corespondenta.

Sectiile de votare din tara pentru turul I al alegerilor prezidentiale se vor inchide duminica la ora 21,00. Votarea poate fi prelungita pana la ora 23,59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21,00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare.

La aceste alegeri s-au inscris 14 candidati. Daca niciunul dintre candidati nu va avea majoritate de voturi valabil exprimate ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, va fi organizat al doilea tur de scrutin, in 24 noiembrie, intre primii doi clasati. Scrutinul va fi castigat de candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Mandatul sefului statului este de cinci ani.

Sursa foto: Agerpress foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri