O decizie a Guvernului de a nu creste salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecinta acestei decizii ar fi organizarea de actiuni de strada, a declarat, miercuri, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a avut o intrevedere, miercuri, cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru cresterea salariului minim pe economie, scrie Agerpres. Bogdan Hossu a precizat ulterior intrevederii ca nu e ingrijorat de rezervele exprimate pana in prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.

"Marturisesc ca eu nu sunt ingrijorat (de posibilitatea ca salariul minim sa nu creasca cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru ca ceea ce i-am spus si doamnei ministru este ca neefectuarea unei asemenea cresteri, care este relativ asimiliata, pe o structura in care este evident o debalansare a distributiei cresterii economice intre capital si lucrator, nu ar face decat sa dea impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si este mult mai interesat de situatia angajatorilor si satisfacerea acestora, drept care consecinta: vor fi actiuni de strada", a afirmat liderul de sindicat.

Presedintele CNS Cartel ALFA a apreciat ca motivele care i-ar impinge pe sindicalisti sa recurga la actiuni de protest ar fi nivelul salariului minim si lipsa puterii de cumparare.

"Oamenii vor iesi in strada pe salariul minim, pe dezechilibru, pe lipsa puterii de cumparare. Sa nu uitam ca nu toata lumea este bugetara. Din acest punct de vedere, salariul minim e unul din cele trei instrumente legate de buna-distributie a cresterii economice care exista in orice economie. Mai e politica fiscala, care la noi e complet anormala, pentru ca prin transferul de taxe integral la salariat este o supra-taxare a individului, a salariatului ca atare, si al treilea element e posibilitatea de negociere colectiva, care astazi in Romania nu exista, adica nu exista contracte colective sectoriale, contractul colectiv national nu exista, iar numarul de contracte colective la nivel de unitate sunt incheiate, majoritatea, de reprezentantii salariatilor, care sunt de fapt oamenii angajatorilor", a explicat Bogdan Hossu.

El a mai spus ca a discutat cu ministrul Muncii si despre convocarea Consiliului National Tripartit pentru consultari pe salariul minim.

"Era problema de convocare a Consiliului National Tripartit pentru salariul minim. I-am explicat doamnei ministru ca trebuie sa faca convocarea cu 5 zile inainte, ca sa respecte regulamentul ca atare, si ca ar trebui ca Guvernul sa aiba o pozitie clara asupra unei probleme importante care ne afecteaza, daca renunta la transferul de taxe de la angajator la angajat pe 79 (OUG 79/2017, n.r.), cum domnul prim-ministrul a facut declaratii legate de acest lucru, pentru ca atunci cresterea salariului minim trebuie facuta simultan cu aceasta operatie", a adaugat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a sustinut ca cresterea salariului minim nu influenteaza negativ dezvoltarea economica.

"I-am atras atentia ca exista date si ca vom veni cu toate datele necesare care arata, atat in raportul OECD pe anul acesta, ca de fapt cresterea economica este substantiala si nu a avut nicio legatura cu cresterea salariului minim, adica n-a fost afectata de cresterea salariului minim. Sunt datele statistice care arata ca numarul de intreprinderi nu s-a modificat, ci din contra, a crescut, cu o anumita lentoare, dar numarul de unitati economice a crescut si a crescut si numarul de salariati, angajati oficial. Exista si un studiu al unui viceguvernator, impreuna cu Banca Mondiala, care arata ca n-a avut nicio influenta asupra dezvoltarii economice a tarii cresterea salariului minim. Cel mai important din punct de vedere al cetatenilor si al nostru ca sindicat este ca avem cosul pentru trai decent astazi la 6.954 de lei pentru o familie standard, deci ar trebui sa fie de aproape 3.500 de lei net, fata de un net astazi de, sa spunem cu ingaduinta, 1.300 lei", a incheiat Bogdan Hossu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri