USR ocoleste fuziunea cu PLUS. Partidul lui Ciolos invoca faliile de la nivel local

Situatie tensionata in interiorul Aliantei USR-PLUS. Biroul National al USR s-a intrunit miercuri si a stabilit ca se va da un vot de confirmare a increderii in presedintele Dan Barna, dupa ce candidatul USR-PLUS a ratat calificarea in turul doi al alegerilor prezidentiale. Cu toate acestea, cea mai importanta discutie a avut drept subiect fuziunea cu PLUS, ceruta de partidul lui Dacian Ciolos, ca singura solutie viabila pentru viitorul politic al celor doua partide. USR nu o doreste insa, pentru a nu ceda jumatate din functii catre PLUS, sustin surse politice pentru Digi24.

PLUS doreste ca aceasta fuziune sa aiba loc inainte de alegerile locale si parlamentare de anul viitor, pentru ca, in interiorul Aliantei, partidul lui Dacian Ciolos este privit in raport de subordonare fata de USR, iar useristii le refuza acestora dreptul de a revendica jumatate din locurile pe listele pentru alegerile parlamentare si jumatate dintre candidaturile la alegerile locale.

Cu toate acestea, o fuziune cu PLUS, in functie de negocieri, ar putea sa asigure paritate atat in structura de conducere a noului partid, dar si pentru viitoarele alegeri de anul viitor, in special pe listele de la parlamentare, care in cazul unor anticipate ar avea loc mult mai repede. Aceasta paritate ii ingrijoreaza pe cei din USR si nu sunt deloc de acord cu o astfel de conditie. Din acest motiv, fuziunea ar putea fi impinsa pana dupa alegerile parlamentare. Oficial, USR va sustine ca este dificil de realizat fuziunea inaintea alegerilor de anul viitor, pentru ca este o procedura care necesita timp.

„Fuziunea ar fi bine sa o facem dupa alegerile locale si parlamentare de anul viitor. Noi deja suntem in logica de campanie si ar fi bine sa ramanem asa. Suntem de acord cu o fuziune, chiar noi am cerut-o, insa presupune multe sedinte ale conducerilor celor doua partide, congrese, am putea intampina probleme la tribunal etc. Putem ramane in alianta la viitoarele alegeri si dupa parlamentare sa facem si fuziunea”, sustin surse din USR pentru Digi24.ro.

Pana la alegerile locale, cele doua partide trebuie sa stabileasca procedura de desemnare a candidatilor. In perioada urmatoare, in urma negocierilor din USR si PLUS trebuie stabilita o procedura prin care sunt alesi candidatii pentru primarii si consiliile locale si judetene.

Citeste si:
Ce pedeapsă propune USR PLUS pentru parlamentarii care au votat dublu
Ce pedeapsă propune USR PLUS...

La nivel local sunt falii mari intre USR si PLUS

Deocamdata, sedinta comuna USR-PLUS pentru negocierea unei potentiale fuziuni, convocata initial pentru ziua de vineri, a fost amanata. USR a invocat ca pretext pentru amanare faptul ca in USR incepe de vineri votul de incredere online pentru Dan Barna, care va dura 5 zile si care ar distrage atentia liderilor USR de la alte subiecte.

Cei de la PLUS insa au convocat Consiliul National in acest weekend, pentru a da un mandat Biroului National de conducere pentru fuziunea cu USR.

In afara de asta, PLUS a demarat si un sondaj intern pentru a afla parerea membrilor despre relatia cu USR, ce functioneaza, ce nu functioneaza, ce isi doreste partidul in legatura cu aceasta relatie.

„Problema e ca in felul in care e construita alianta acum va fi complicat de mers inainte exact asa. La nivel local sunt falii mari intre PLUS si USR”, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea partidului lui Dacian Ciolos.

Citeste si:
Sondaj: PSD pierde aproape trei procente și scade la 20,8%, PNL are...
Sondaj IMAS: PSD pierde...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri