Iohannis: Climatul politic s-a imbunatatit; abordarile au revenit pe fagas european

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, inaintea intalnirii cu ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti, ca are foarte multe lucruri de transmis acestora, in conditiile in care climatul politic din Romania s-a imbunatatit mult, iar abordarile politicienilor au revenit pe fagasul clar european.

"Am intalnirea traditionala cu ambasadorii tarilor din Uniunea Europeana, intalnire organizata de presedintia finlandeza. Este o discutie mai degraba informala, un schimb util de idei si, in conditiile in care in Romania climatul politic s-a schimbat mult, in sensul ca s-a imbunatatit mult, si abordarile noastre au revenit pe fagasul clar european, am foarte multe lucruri de spus ambasadorilor si astept evident intrebarile lor", a spus seful statului.

In cadrul intalnirii organizate de Ambasada Finlandei, tara care detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene, vor fi abordate cu precadere temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din perioada 12-13 decembrie, precum combaterea schimbarilor climatice, viitorul buget al Uniunii Europene, aspecte legate de zona euro, relatiile externe ale Uniunii si evolutiile din procesul de retragere a Marii Britanii din UE. De asemenea, vor fi abordate si alte subiecte de interes de pe agenda europeana, a precizat miercuri Administratia Prezidentiala.

Cu acest prilej, seful statului va sublinia importanta mentinerii unitatii si coeziunii in Uniunea Europeana in vederea identificarii solutiilor comune pentru provocarile cu care Uniunea se confrunta, fie ca este vorba de negocierea viitorului buget, de combaterea schimbarilor climatice sau asigurarea securitatii cetatenilor europeni.

Totodata, Klaus Iohannis va evidentia principiile majore care vor ghida actiunea Romaniei la nivel european: nevoia de se a evita diviziunile intre statele membre, mai multa convergenta si echitate, apropierea Uniunii de cetatenii sai.

Nu in ultimul rand, presedintele Iohannis va sustine faptul ca, in perioada urmatoare, prioritatile cuprinse in Agenda Strategica a Uniunii pentru perioada 2019-2024, pe care liderii europeni le-au convenit, vor trebui sa fie puse in practica.

Cu privire la viitorul buget al UE, presedintele Klaus Iohannis va arata de ce este esential sa se ajunga la un acord privind un viitor buget echilibrat, care sa raspunda atat noilor prioritati ale Uniunii, cat si nevoii de finantare corespunzatoare pentru politicile traditionale, respectiv coeziunea si politica agricola comuna.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri