Kim Lane Scheppele, profesoara la Princeton: Sper ca puterea democratica din strada a romanilor sa continue

"Statul de drept a fost aparat in ultima perioada de cetatenii Romaniei, prin protestele pe care le-au declansat cand au crezut ca legile si institutiile sunt acaparate de coruptie", sustine Kim Lane Scheppele, profesoara de sociologie si afaceri internationale la Scoala Woodrow Wilson din cadrul Universitatii Princeton. In interviul de mai jos puteti citi opinia cunoscutei profesoare, prezenta la Forumul Economic European de la Alpbach, despre trecutul comunist al Romaniei, sistemul politic din tara, coruptia din democratie si numirea unei romance in fruntea Parchetului European.

Wall-street.ro (W.S.): Ce parere aveti despre statul de drept din Romania? Cum s-a schimbat acesta in ultimii ani?

Kim Lane Scheppele (K.L.S.): Romania a fost un adevarat model in regiune, pentru ca de fiecare data cand Guvernul a incalcat statul de drept, oamenii au iesit in strada si au fortat Guvernul sa renunte la decizia neconstitutionala. Cel putin acesta a fost tiparul de pana acum.

W.S.: Exista o posibilitate ca Romania sa urmeze modelul Poloniei sau Ungariei?

K.L.S.: Ceea ce am invatat de la Polonia si Ungaria este ca regimul autocratic se poate dezvolta acolo unde te astepti mai putin. Asa ca, da, toate tarile cu politici polarizate si putina bunavointa intre marile factiuni politice au un potential de vulnerabilitate fata de preluarea autocratica. Nu cred ca Romania este vulnerabila pentru ca are un trecut comunist – priviti la Italia, Turcia, Venezuela, Bolivia sau chiar si acum la Statele Unite cu Trump si Marea Britanie cu Brexit. Acestea sunt tari care fie au decazut din punctul de vedere al democratiei sau se confrunta cu mari provocari din partea Guvernului fata de statul de drept. Acestea sunt tari care au pierdut statul de drept sau sunt pe marginea prapastiei – si niciuna dintre acestea nu a fost guvernata de comunismul sovietic. Asa ca, nu cred ca Romania este vulnerabila din cauza trecutului sau din cauza vecinilor pe care ii are. In schimb, ma ingrijoreaza faptul ca toate democratiile sunt vulnerabile odata ce regulile jocului devin ceva ce partidele incep sa ignore.

Citeste si:
Previziuni sumbre: Facebook ar putea pierde 80% dintre utilizatori...
Previziuni sumbre: Facebook...

W.S.: Ce poate face Uniunea Europeana pentru a se asigura ca statul de drept este respectat in Romania, avand in vedere ca deja a trimis rapoarte GRECO, iar europarlamentarii au tinut discursuri in acest sens?

K.L.S.: Datoria Mecanismului de Cooperare si Verificare, Romania poate fi supravegheata indeaproape, iar devierile de la principiile statului de drept sunt observate mult mai rapid comparativ cu cele din Ungaria si Polonia, state care au intrat in UE fara reglementari speciale. Mai mult, Comisia a adoptat o noua politica care implica redactarea de rapoarte despre fiecare stat membru al Uniunii Europene care va asigura o baza comuna pentru a evalua cand statele deviaza de la statul de drept. In final, institutiile europene au discutat despre penalizari financiare pentru tarile care au un angajament redus fata de statul de drept, prin reducerea fondurilor structurale si de investitii pentru statele care nu isi respecta angajamentele.

W.S.: In ultimii ani, Grupul Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO) a avut cateva probleme cu state precum Polonia, Ungaria si Romania. Credeti ca acest lucru are legatura cu faptul ca sunt tari ex-comuniste?

K.L.S.: Poate ca statele ex-comuniste impartasesc aceeasi istorie, dar viitorul apartine fiecaruia. Istoria comunismului nu determina daca tarile sunt corupte sau respecta statul de drept! Sunt multe state corupte care nu au fost niciodata comuniste si exista un numar de de foste tari comuniste care au guverne aproape curate. Asa ca pana cum – la 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului – umbra comunismului nu mai blocheaza ceea ce fac tarile.

Citeste si:
Klaus Iohannis: A fost o victorie majoră a dreptei în România
Klaus Iohannis: A fost o...

W.S.: Cum vedeti coruptia din Romania?

K.L.S.: Coruptia in Romania este un mix (mixed bag). Pe de-o parte, Romania a avut o coordonare excelenta a departamentului anticoruptie cu un lider inspirational, Laura Codruta Kovesi. Acum este primul procuror european care are sarcina de a elimina coruptia din folosirea fondurilor europene, printre alte lucruri. Romania a fost un lider in anchetarea liderilor de stat corupti. Dar, faptul ca Kovesi a fost concediata, iar Guvernul propriei tari a incercat sa o impiedice sa devina procuror european, nu pune Guvernul Romaniei intr-o lumina buna. Romania pare sa fie prinsa intr-un proces de du-te vino in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, pe de o parte ducand o batalie inversunata impotriva acesteia, pentru ca mai apoi sa fie consumata de acest fenomen.

W.S.: Ce parere aveti despre faptul ca Laura Codruta Kovesi, fost lider al DNA, a fost numita procuror sef european? Ce insemnatate are la nivel european si international?

K.L.S.: Nu am intalnit-o niciodata pe doamna Kovesi, dar are o reputatie foarte buna. Ea este, clar, neinfricata, o persoana care lupta impotriva coruptiei si cred ca va fi foarte buna ca prim procuror european. Am fost foarte bucuroasa sa vad ca Uniunea Europeana a gasit pe cineva dintr-o tara care este relativ noua in procesul de ascensiune si are un istoric excelent in ceea ce priveste combaterea coruptiei.

Citeste si:
VIDEO: Noi proteste în Belarus împotriva lui Lukaşenko
Noi proteste în Belarus...

W.S.: In Romania, societatea reactioneaza, de obicei, fata de coruptie, iar oamenii sustin prin proteste ceea ce ei considera ca este corect justitiar. Cum vedeti aceste reactii? Credeti ca sunt importante? Credeti ca sunt suficiente?

K.L.S.: In final, oamenii trebuie sa lupte pentru a elibera democratia de coruptie, iar inclinatia romanilor de a protesta si de a cere un Guvern curat si responsabil este, intr-adevar, uimitoare. Pana acum, oamenii au reusit sa faca mai multe Guverne sa tina cont de opinia lor. Sper doar ca aceasta putere democratica din strada sa continue.

W.S.: Vedeti vreo problema in sistemul politic din Romania?

K.L.S.: Sistemele semi-prezidentiale au probleme binecunoscute, majoritatea fiind descoperite de Romania pana acum. Daca prim-ministrul si presedintele sunt din partide diferite, viata politica poate deveni foarte dificila daca nu gasesc o cale pentru a lucra impreuna. Daca Curtea Constitutionala este compromisa sau slabita de puteri, sisteme de reglementare importante incep sa lipseasca. Daca coalitii instabile darama guverne, puterea Presedintelui creste, in detrimentul Parlamentului.

W.S.: Credeti ca exista probleme in relatia dintre justitie si politica, in Romania?

K.L.S.: Curtea Constitutionala are un rol important de jucat in democratia Romaniei, dar pare sa cedeze adesea presiunilor politice. Acesta este un semnal periculos care trebuie reparat cat de curand.

Kim Lane Scheppele este profesoara de sociologie si afaceri internationale Laurance S. Rockefeller la Scoala Woodrow Wilson din cadrul Centrului universitar pentru valori umane al Universitatii Princeton. Ea este specializata in dreptul constitutional si dreptul international. Din 2010, ea a documentat regimurile politice din Ungaria si Polonia. Scheppele a participat la Forumul Economic European de la Alpbach.

Sursa foto: humanities.princeton.edu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri