Motiunea simpla "Guvernare PNL, numele tau este austeritate", initiata de 41 de senatori de la PSD, adresata ministrului de Finante, Florin Citu, urmeaza sa fie dezbatuta si votata, luni, in plenul Senatului.

"Nu, nu aveam de gand sa recurgem la acest instrument democratic de sanctionare a activitatii unui guvern si a unui ministru de Finante decat dupa o perioada de activitate, o perioada de documentare, de analiza si decizie, si mai putin de comentarii, aluzii si speculatii publice facute chiar din interiorul unei institutii respectabile a statului - Ministerul Finantelor Publice. Insa domnul Citu, in calitate de ministru, si-a permis sa faca declaratii hazardate si iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care il reprezinta intr-un moment cu maxima expunere publica - campania electorala pentru prezidentiale", se precizeaza in motiunea simpla semnata de grupul parlamentar al PSD din Senat, citata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, singura "certitudine" dupa investirea Guvernului Orban si instalarea lui Florin Citu la Finante "este, in acest moment, scaderea leului in raport cu euro si dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populatia Romaniei in cresterea facturilor, a preturilor bunurilor si tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare si inflatie".

In motiune se mai afirma ca "indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima luna, potrivit datelor publicate, luni, 2 decembrie, de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%. Luni, acest indice a urcat la 3,03%, cel mai mare nivel din 29 octombrie, cand a fost tot 3,03%". Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei nationale, iar principala cauza este inconstienta declaratiilor publice facute de domnul Citu din postura de ministru de Finante".

Daca adoptarea unei motiuni de cenzura atrage dupa sine caderea Guvernului, motiunile simple adoptate impotriva membrilor Cabinetului nu conduc la revocare si nu ii obliga pe acestia sa demisioneze.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
De ce sunt bolarzii ascutiti? Primarie: Nu sunt, sunt "tesiti"!