Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine ca Gabriela Firea, primarul Capitalei, a capusat bugetul Bucurestiului si o acuza de incompetenta si iresponsabilitate, pentru ca foloseste bugetul in scop elecoral, majorand salariile si cheltuielile cu asistenta sociala.

"PMB a avut un buget anual in medie de 5,8 miliarde lei in perioada 2017-2019 versus 3,9 miliarde lei in 2016. Problema este ce s-a intamplat cu banii. S-a dus aceasta diferenta in investitii? Evident ca NU. Sa va arat cum se capuseaza un buget in interes personal de un primar general incompetent si iresponsabil", scrie Citu pe Facebook.

Ministrul Finantelor acuza Primaria Capitalei ca a cheltuit foarte multi bani pe plata salariilor si sustine ca salariile acordate de companiile municipale reprezinta circa 90% din cheltuieli.

"Cheltuielile de personal au crescut de la 581,7 milioane lei in 2016 la 1,5 miliarde lei in 2019! Salariul mediu NET s-a triplat si este aproape dublua fata de salariul mediu net din sectorul privat. In perioada 2017-2019 PMB a cheltuit DOAR pe salarii 3,6 miliarde lei- cresteri salariale plus numar mult mai mare de angajati. Celebrele companii infiintate ilegal de primarul general si PSD platesc DOAR salarii si atat- cheltuielile de personal reprezinta intre 80% si 90% din totalul cheltuielilor. Daca va intrebati cum apar sinecurile in economie, aveti aici raspunsul", a adaugat ministrul Finantelor.

Florin Citu sustine ca Primaria Capitalei a majorat cheltuielile cu asistenta sociala in ultimii trei ani, acestea ajungand de la 3 milioane de lei la 420 de milioane de lei.

"Este clar ca doar evolutia cheltuielilor de personal arata ca primarul general a folosit banii primariei in scop electoral. Dar daca mai sunt si sceptici atunci sa va arat ce s-a intamplat cu cheltuielile cu asistenta sociala. Aici datele arata si mai clar ca bugetul primariei a fost folosit in interes personal si de partid. In 2016 PMB cheltuia 2,6 milioane lei, iar in 2019 a cheltuit 420,5 milioane lei! Va rog sa recititi cifrele si sa realizati diferenta. Aceasta evolutie a avut loc in conditiile in care cheluielile cu asistenta sociala sunt responsabilitatea sectoarelor. In perioada 2017-2019 PMB a cheltuit DOAR pe asistenta sociala 845 milioane lei", explica Citu.

Mai mult, ministrul Finantelor aminteste si de datoria Primariei Capitalei pentru plata subventiei pentru energia termica.

"In 2019 PMB nu a mai avut bani sa plateasca subventia pentru energie termica, desi o primeste de la bugetul de stat. Astfel, la jumatatea anului trecut primarul general ne-a dat DOVADA suprema a incompetentei si iresponsbilitatii si s-a imprumutat 460 milioane lei pe 20 ani pentru a plati subventia pentru energie termica. Sa fie mai clar, a indatorat PMB pe 20 de ani pentru plata unor sume pe care le primeste de la bugetul de stat oricum. Cand platesti lunar 125,4 milioane doar salarii si 32 milioane asistenta sociala (fata de 72 de milioane si 4 milioane in 2016) este clar ca nu mai ai bani si de subventie. Acest dezastru se intampla in conditiile in care valoarea subventiei pentru energie termica a ramas aproape neschimbata. PMB a folosit aceeasi formula pe care au folosit-o guvernele PSD din ultimii trei ani. Nu exista nicio diferenta intre Dragnea, Valcov, Teodorovici si Firea. Toti au folosit bugetele alimentate cu bani publici in interes personal si de partid", sustine Citu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri