Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, anunta prin intermediul unei postari pe pagina sa de Facebook o serie de masuri luate inainte de finalul anului de catre Guvern, masuri despre care spune ca au facut ca pietele financiare si investitorii sa aiba incredere in guvernul din care face parte si in solutiile pe care le promoveaza.

Ministrul Finantelor Publice face referire in postarea sa la faptul ca Romania intra in anul 2020 "cu buget", guvernul Orban anuntand la inceputul saptamanii ca isi asuma raspunderea pe Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2020, decizie contestata la CCR de catre presedintii celor doua camere ale Parlamentului. In raspunsul CCR se arata faptul ca cele doua parti au termen pana pe data de 10 ianuarie sa isi exprime in scris punctul de vedere, urmand ca apoi jucatorii Curtii sa se pronunte pe aceasta tema.

Citu bifeaza la rubrica de "reusite" si eliminarea mecanismului de plata defalcata a TVA (split TVA) ce a fost abrogat si va disparea de la 1 februarie 2020, conform unei OUG aparute in Monitorul Oficial tot la inceputul acestei saptamani, dar si intrarea in 2020 fara "majoritatea masurilor devastatoare pentru economie introduse de PSD prin OUG 114".

Seful Finantelor isi incheie postarea cu o trimitere la deficitul bugetar, despre care spune ca a fost acoperit cu imprumuturi din piata la dobanzi "IN SCADERE", ceea ce a dus la economisire, iar buffer-ul (rezerva de lichiditate din Trezoreria Statului) a crescut fata de momentul preluarii guvernarii deoarece nu a mai fost folosit ca in guvernarea PSD la acoperirea deficitului prin vanzarea de valuta.

"Asta inseamna ca pietele financiare si investitorii au incredere in acest guvern si in solutiile promovate de noi. Nu ne oprim aici. Urmeaza lucruri bune pentru romani in 2020. Va garantez", precizeaza Citu la finalul postarii.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni 23 decembrie, 925 de milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduala de 76 de luni, la un randament mediu de 4,10% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 800 de milioane de lei, iar bancile au subscris 1,683 miliarde de lei.

Marti, 24 decembrie, este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 120 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna decembrie 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discount si 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri