Europarlamentarul PMP Traian Basescu sustine ca intrarea intr-o criza severa este usor de anticipat, context in care arata ca ar trebui implementat un program de redresare simplu, care sa cuprinda intre masuri reduceri consistente de personal bugetar, scrie Agerpres.

"Nu-ti trebuie mult timp sa constati ca partidele parlamentare si Guvernul Romaniei sunt decuplati total de la realitatile tarii. Prioritatile lor sunt legate de incercarea crearii unei crize politice artificiale pentru a putea declansa alegeri anticipate. Cu inconstienta si lipsa de profesionalism, politicienii puterii vor patru luni de instabilitate politica in conditiile in care toti pilonii stabilitatii macroeconomice sunt franti deja. (...) Intrarea intr-o criza severa este usor de anticipat. Ar trebui implementat un program de redresare simplu, usor de pus in practica si usor de controlat", a scris, duminica, Basescu pe Facebook.

Fostul presedinte indica faptul ca acest program ar putea avea urmatoarele elemente: stimularea exporturilor prin acordarea de facilitati fiscale exportatorilor, inclusiv prin deprecierea monedei nationale; stimularea, prin facilitati fiscale si ajutoare de stat, a investitiilor romanesti si straine directe, pentru reducerea deficitului de cont curent si crearea de locuri de munca; repornirea petrochimiei prin acordarea de ajutoare de stat (daca este nevoie) si asigurarea cantitatii de gaze naturale necesare; amanarea si/sau reesalonarea oricarei cresteri de cheltuieli bugetare pana la restabilirea echilibrelor bugetului de stat; trecerea la imprumuturi de la populatie pentru internalizarea imprumuturilor si pentru reducerea datoriei externe; reducerea cheltuielilor prin reduceri consistente de personal bugetar in conditiile in care riscul cresterii somajului este mic din cauza crizei de forta de munca din sectoarele economice, reducerea cheltuielilor materiale ale institutiilor bugetare si reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala care stimuleaza nemunca; program prioritar pentru informatizarea activitatii ANAF ca singura solutie pentru incasarea integrala a TVA si a altor taxe ale bugetului de stat; pregatirea caietelor de sarcini si a proiectelor si lansarea licitatiilor publice pentru lucrari de investitii finantate cu bani europeni, astfel ca, in anul 2021, sa fie absorbite pentru investitii 4-6 miliarde euro din fondurile europene.

"Sigur, se poate si sa nu facem nimic sau sa crestem cheltuielile masiv inainte de alegeri pentru a cumpara voturi. S-a mai facut in 2008. Daca ne facem ca n-am invatat nimic din acea criza, chiar suntem ticalosi", conchide Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri