Camera Deputaţilor a amânat dezbaterea propunerii legislative a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, fiind retrimisă la comisia de specialitate pentru două săptămâni.

Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a plenului de miercuri prin consensul liderilor grupurilor parlamentare, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a intervenit prin telefon în şedinţa de plen şi a solicitat ca proiectul să fie discutat şi respins.

"Nu mi-am dat acordul pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Acest proiect din 2017 nu are de ce să fie întors la comisie, mai ales că atunci s-a dezbătut la Comisia pentru drepturilor omului, reprezentantul UDMR a spus că nu are de făcut modificări. De ce să întoarcem proiectul la comisie? De ce nu-l respingem? Este un proiect umilitor, se doreşte reîntoarcerea lui la sertar pentru ca UDMR să găsească un moment favorabil adoptării lui. Trebuie dezbătut astăzi şi să fie respins", a susţinut Paşcan.

În replică, Marcel Ciolacu a afirmat că decizia de retrimitere la comisie a fost luată regulamentar şi, procedural, nu se mai poate reveni asupra hotărârii.

"Această hotărâre a fost luată regulamentar înainte de începerea dezbaterea pe ordinea de zi. Toţi liderii de grup au fost de acord. Eu, ca preşedinte al Camerei, iau act de decizia liderilor de grup. Momentul din punct ce vedere procedural este depăşit şi este retrimis la comisie pentru două săptămâni. Există o hotărâre a liderilor şi, dacă aş supune la vot, aş încălca regulamentul", a spus Ciolacu.

Poziţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost susţinută de reprezentanţii grupurilor PSD şi PNL.

Proiectul prevede ca, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile locale să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, fondurile fiind alocate din bugetele locale. De asemenea, angajatorii trebuiau să acorde o zi liberă în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare pentru a participa aceste manifestări.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de act normativ.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri