Legea care reglementează alegerile locale s-a adaptat din cauza pandemiei. Am explicat cum se votează, ce se întâmplă când e aglomerație la secția de votare și ce faci dacă ai febră sau tușești în dimineața alegerilor.

Cum se va vota?

Secțiile de votare se vor deschide în 27 septembrie la ora 7 și se vor închide la ora 21.

Înainte să intri în secția de vot ți se va lua temperatura, oficialii secției de votare vor verifica dacă ai simptome respiratorii și vei fi pus să porți mască de protecție în mod corect, încât să acopere nasul și gura. Dacă nu ai mască de protecție, ea îți va fi oferită în mod gratuit. Dacă refuzi să porți mască de protecție nu îți va fi permis accesul în secția de votare.

Dacă se formează cozi la intrarea în secție, personalul de pază se va asigura că cei care stau la coadă poartă mască și respectă distanța de cel puțin un metru între ei. Persoanele de peste 65 de ani, persoanele care declară că au diabet, boli cronice sau afecțiuni care le slăbește sistemul imunitar pot cere să intre mai repede în secția de vot.

Dacă nu este aglomerație, este recomandat să porți mască și în afara stației de votare, dar nu este obligatoriu.

Dacă cineva are febră sau simptome respiratorii în ziua votului, va fi ținut la distanță de celelalte persoane, va vota în cea mai apropiată cabină de intrarea în secția de vot. După ce își va exprima opțiunea, îi va fi recomandat să poarte mască de protecție până acasă, să evite transportul în comun. Cabina în care s-a aflat va fi dezinfectată.

Poți vota doar la secția de vot la care ești arondat. Ca să aflii care este aceasta, poți consulta site-ul Registrului Electoral.

Cum pot vota alegătorii cu simptome COVID-19?

Conform legii privind desfășurarea alegerilor locale, cei care au simptome de COVID-19 sau alte boli pot vota de acasă, prin urna mobilă, dar doar dacă au documente care să dovedească faptul că sunt bolnavi sau că nu pot veni la o secție de votare.

Dacă ai simptome specifice infecției cu COVID-19 sau alte boli, legea menționează că trebuie să depui o cerere la sediul secției de votare care să conțină numele, prenumele, CNP, domiciliul, seria și numărul actului de identitate plus documente care dovedesc că nu poți ajunge la secția de votare. Cererea poate să fie depusă de orice altă persoană.

Cererea se depune numai la secţia de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului - 26 septembrie, între orele 18.00 - 20.00, cu excepţia situaţiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior, potrivit Agerpres.

Dacă nu ai documente care dovedesc că nu poți ajunge la secția de votare, legea nu clarifică cum poți obține dreptul de a vota la urna mobilă, conform specialiștilor în legea electorală de la Votcorect.ro.

Cum se votează cu urna mobilă?

Când cineva solicită urna mobilă și primește aprobare de la Președintele secției de vot la care este arondat, doi membri ai biroului electoral se vor deplasa până acasă la el cu obiectele specifice votării, adică buletinele de vot, ștampila cu care se votează și urna în care este introdus votul.

Experții de la Votcorect.ro explică faptul că cei doi membri ai biroului electoral vor purta mănuși și mască de protecție și nu vor intra în locuința persoanelor care au solicitat urna mobilă. Ei vor merge mai întâi acasă la cei care nu au solicitat urna mobilă din cauza COVID-19, la spitale non-COVID, la aziluri de bătrâni și la penitenciare și ulterior la cazurile persoanelor infectate cu Sars COV 2.

În cazul celor care se află în spital și care sunt infectați cu coronavirus, cei care vor merge cu urna mobilă se vor îmbrăca complet în echipament de protecție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri