Alegeri locale 2020: 31 de deținuți dintr-un penitenciar din România vor putea vota

Doar 5% dintre deţinuţii aflaţi în Penitenciarul Botoşani vor vota la alegerile locale din 27 septembrie, potrivit datelor centralizate de unitatea de detenţie, potrivit Agerpres.

Din cele 539 de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoşani doar 31 au drept de vot la alegerile din 27 septembrie, iar dintre acestea doar 27 şi-au exprimat intenţia de a participa la scrutinul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, a consilierilor judeţeni, a primarului municipiului Botoşani sau a consilierilor locali.

Hotărârea nr. 81/2020 a Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 prevede că "persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale".

Cum vor vota deținuții?

În contextul epidemiei de COVID-19, pe durata procesului de vot, în Penitenciarul Botoşani vor fi respectate o serie de măsuri propuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Astfel, pe durata derulării tuturor activităţilor necesare exercitării dreptului de vot, persoanele private de libertate vor purta masca de protecţie.

De asemenea, înainte de înmânarea ştampilei de vot şi a cărţii de identitate, persoanele private de libertate vor primi mănuşi de unică folosinţă. După exercitarea dreptului de vot, mănuşile vor fi dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate. Totodată, se va avea în vedere evitarea contactului dintre deţinuţii care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu vor interacţiona deţinuţi cazaţi în secţii diferite.

Citeste si:
Nouă deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara au fost confirmaţi cu...
Nouă deţinuţi de la...

"Echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi vor completa chestionarul COVID-19. Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie din momentul accesului în unitate. Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, va fi respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii", precizează Penitenciarul Botoşani.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri