PNL, PSD și Alianța USR-PLUS, cele mai importante trei formațiuni politice din România, se vor confrunta weekendul acesta în ceea ce se anunță unele dintre cele mai disputate alegeri din ultimii ani. La capitolul programe de guvernare, PNL și PSD se concentrează pe programe economice și promisiuni în ceea ce privește pensiile și salariile. De cealaltă parte, programul USR-PLUS nu conține nicio țintă clară de indicatori macroeconomici și se concentrează mai degrabă pe discuțiile despre justiție și transparență decizională.

Programul de guvernare PNL

PNL este partidul cotat cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile de duminică.

Ținta liberalilor este să mărească salariul mediu net la 4.800 de lei în 2024, comparativ cu 3.190 lei în prezent. De asemenea, programul de guvernare liberal mai prevede 562.000 de noi locuri de muncă în următorii patru ani, pensii mărite cu 46% și alocații dublate.

”Partidul Național Liberal susține aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie și va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 50% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie”, se menționează în programul de guvernare PNL.

În programul PNL mai este prevăzută și construcția a 1.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres, precum și demararea proiectelor la patru noi autostrăzi.

Liberalii mai promit revenirea la alegerea primarilor în două tururi și revizuirea Constituției.

”În data de 26 mai 2019, a avut loc referendumul național convocat de Președintele României, Klaus Iohannis, în urma căruia cetățenii și-au exprimat acordul pentru interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și pentru interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pe-depselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a contesta ordonanțele direct la Curtea Constituțională. PNL se angajează să elaboreze un proiect de revizuire, astfel încât Legea fundamentală să fie completată cu aceste prevederi, precum și cu mențiuni suplimentare privind asigurarea integrității în funcții publice”, spun liberalii.

Alte obiective în programul de guvernare PNL 2021-2024:

  • Cea mai mare creștere economică din UE.
  • Majorarea PIB-ului cu peste 450 de miliarde de lei.
  • Creșterea salariilor cu 50%.
  • Prelungirea amânării ratelor bancare până la 1 iulie 2021.
  • Eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni
  • Lansarea de noi programe pentru mediul de afaceri, digitalizare, inovare şi turism în valoare de 10 mld. Euro pentru perioada 2021-2027.
  • Schema de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor înregistrate de companiile din HoReCa şi turism în 2020 faţă de veniturile din 2019.
  • Schema de ajutor de stat pentru sectoarele cultural-creative pentru susţinerea activităţilor cultural-artistice în perioada 2021-2022 – 100 mil. euro.
  • Investiţii strategice pentru securitatea energetică a României
  • Asigurarea unei justiţii egale pentru toţi, protejarea dreptului la viaţă şi sănătate al cetăţenilor, Strategia de apărare a ţării şi refacerea ”credibilităţii Guvernului în plan european şi internaţional”.
  • Extinderea votului prin corespondență în țară.
  • Revenirea la sistemul de alegere a primarilor cu majoritatea voturilor exprimate (2 tururi).
  • Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB.

Programul complet de guvernare al PNL poate fi consultat la acest LINK.

Programul de guvernare PSD

Social democrații anunță reducerea impozitului pentru salariile mai mici de 6.000 de lei, majorări de pensii și o creștere cu 36% a economiei în următorii patru ani.

De altfel, PSD se concentrează în special pe economie în programul de guvernare și, prin mai multe grafice, compară indicatorii economici ai guvernărilor anterioare PSD cu cei ai guvernărilor PNL sau ai tehnocraților.

Obiective și promisiuni în programul de guvernare PSD 2021-2024:

  • Salariul minim și bonurile de masă vor fi scutite de impozit.
  • Firmele ar urma să primească un ajutor până la 100.000€ pentru susținerea afacerii, cu garanție pentru 50% din credit. 50% din ajutorul nerambursabil este pentru salariile noilor angajați.
  • Înființarea Băncii de Dezvoltare a României pentru sprijinirea antreprenoriatului și IMMurilor, dar și finanțarea marilor proiecte de infrastructură și a exporturilor.
  • Dezvoltarea lanțurilor de producție locale printr-o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro, sau un program pentru relansarea producției, prioritar în industria de medicamente, de echipamente medicale, chimică, petrochimică, alimentară, de tractoare, masini, unelte si utilaje agricole, îngrășăminte, construcția de nave etc.
  • Creștere economică de 4,4% pe an și un deficit sub 3% în 2024.
  • Punctul de pensie va crește cu 32% în patru ani, la 2.340 lei.
  • Pensia minima va ajunge la 1.300 lei.
  • Creșterea colectării și reducerea evaziunii.
  • Impozitare diferențiată pentru angajații cu salarii mici sau care au copii.

Programul complet de guvernare al PSD poate fi consultat la acest LINK.

Programul de guvernare USR-PLUS

Programul USR-PLUS începe și se concentrează în special pe teme ce țin de justiție și reducerea nivelului de corupție în România, teme ce lipsesc cu desăvârșire din programul PSD.

De cealaltă parte însă, din programul de guvernare USR-PLUS lipsesc cu desăvârșire ținte economice clare, subiectul fiind mai degrabă abordat într-un mod generalist.

Angajamentul numărul 1 din programul USR-PLUS este ”Fără penali în funcții publice” - interzicerea ocupării de funcții publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat.

USR mai promite eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. ”Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală”. Se menționează în programul alianței.

Tot la capitolul justiție, USR-PLUS anunță ”Vindecarea justiției prin corectarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale, repornirea activității DNA, reincriminarea neglijenței în serviciu și revenirea la vechea definiție a abuzului în serviciu. Mai mult, justiție funcțională pentru cetățeni prin măsuri clare care vor face ca aceștia să primească soluții rapide și echitabile pentru dosarele lor”.

Obiective și promisiuni în programul de guvernare USR-PLUS 2021-2024:

  • 300 de parlamentari, primari în 2 tururi și reforma electorală
  • Construirea „autostrăzilor digitale” între instituțiile statului care au baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele.
  • Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs.
  • Creșterea calității învățământului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00 elevii participă la orele de studiu dimineața, la pranz au parte de o masa caldă, iar după-amiază se pot implica în activități opționale.
  • Zero taxe pe salariul minim.
  • O nouă abordare în implementarea marilor proiecte de infrastructură cu: finanțare adecvată, un calcul realist al costurilor, restructurarea companiei naționale de autostrăzi.
  • Modernizarea spitalelor, construirea de spitale noi și a unei infrastructuri sanitare moderne, prin investirea a 1 miliard de euro în următorii patru ani.
  • Facilitarea reîntoarcerii în țară a românilor care își doresc să revină. Programe de asistență clar țintite pentru informare, întoarcere, acomodare și încurajarea antreprenoriatului în țară.
  • Împădurirea României și combaterea tăierilor ilegale prin DNA-ul Pădurilor.

Programul complet de guvernare al PSD poate fi consultat la acest LINK.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri