Două companii de casă ale PSD, care se ocupă de campania electorală a partidului, sunt abonate la banii publici oferiți de instituțiile conduse social democrați.

De bunăvoința PSD se bucură două companii: una e deținută de Victor Papp, fostul consilier parlamentar a lui Florian Bodog, fost manager public al Consiliului Județean Bihor și, până vineri, purtător de cuvânt a președintelui PSD Bihor, Ioan Mang. Compania lui, Tild Consulting, primește contracte de la instituțiile conduse de PSD-iștii din Bihor, dar se ocupă și de campaniile online ale social-democraților din Bihor.

În 11 august 2018, în timp ce primea bani din buzunarul public, Papp îi numea pe cetățenii din taxele cărora îi este plătit salariul „m*iști”. Atunci scria pe blogul său despre protestul Diasporei din București un articol cu titlul „10 concluzii despre revoluția eșuată a m*iștilor”, dar și alte articole despre protestul din 10 august 2018, unul dintre ele cu titlul „hermeneutica m*ii și revoluția p*lii”, spunând și de data asta despre protestatari că sunt „m*iști”.

Din 2017 până în prezent, compania a obținut din contracte pe bani publici 286.000 de lei, dar și 62.000 de lei de la partid pentru promovarea pe social media.

Cealaltă, Ghici Computers, e deținută de Robert Iosub, jurnalist din Piatra Neamț care s-a ocupat de campania electorală a social-democraților din județul Neamț. S-a folosit de publicațiile locale pe care le deține pentru a propulsa reclame pentru PSD, dar și mesaje împotriva contracandidatului principal, PNL.

Între timp, din 2016 compania sa a primit peste 100 de contracte din bani publici în valoare de 165.000 de lei. Toate au venit de la primăriile PSD ale orașelor și comunelor din Neamț, dar și de la instituții conduse de social-democrați.

Tild Consulting

Tild Consulting e compania lui Victor Papp, fost manager public la Consiliul Județean Bihor, fost purtător de cuvânt a lui Ioan Mang și fost consilier parlamentar a lui Florian Bodog. Din 2017, compania a început să primească mai multe contracte publice pentru servicii de consultanță și de promovare de evenimente. Același domn care în 2018 îi înjura pe protestatari, a ajuns să se ocupe de campania liderilor PSD din Bihor.

Victor Papp, fotografie din 2012 de pe blogul său personal

Cei mai mulți bani pe care i-a primit au venit de la Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar” Oradea, fundație deținută de PSD-istul Bogdan Hossu și de Consiliul Județean Bihor, dar și de la Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă Bihor, instituție condusă de PSD-istul Bekesi Csaba.

Până în 2016, compania Tild Consulting era deținută de Ursu Corneliu. Ursu Corneliu e public manager la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Școlară Bihor încă din 2011, după ce în 2009 era manager public la Instituția Prefectului din partea opusă a țării, din județul Neamț.

Compania lui a primit bani de la partid ca să se ocupă de promovarea pe Facebook a lui Ioan Mang cu 22.350 de lei, dar și a fostului ministru al sănătății Florian Bodog pentru imaginea căruia s-au cheltuit 22.270 de lei.

Ghici Computers SRL

Compania din Neamț e cea din spatele publicației Ziar Piatra Neamț, ziar care acționează ca o goarnă a mesajelor liderilor PSD Neamț și care, în schimb, se bucură de contracte publice cu comune și orășele conduse de mai micii PSD-iști. În ultimii 4 ani, Ghici Computers a primit 165.000 de lei de la partid, bani atribuiți direct prin sistemul electronic de achiziții publice. Primăriile mici cumpărau orice, de la publicitate, la articole, la administrare a paginii de socializare și până la publicarea de felicitări. Prețurile variau de la 100 de lei pentru un articol la 24.000 de lei pentru administrarea unei pagini de socializare.

Pentru campania electorală, ziarul a încercat să simuleze că-și păstrează independența, așa că, atunci când plătea postările sponsorizate ale liderilor PSD Neamț - Ionel Arsene, Oana Bulai și fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, Ghici Computers, compania lui Robert Iosub, s-a folosit de „pseudonimul” Media PR Grup. Totuși, de pe site-ul Media PR Grup aflăm că cel care se ocupă de promovarea postărilor politicienilor este tot Robert Iosub.

Site-ul e înregistrat de compania Ghici Computers SRL și numărul de contact este al jurnalistului Robert Iosub. Pentru campania de pe Facebook a PSD-iștilor nemțeni, compania a plătit reclame de 124.538 de lei.

Reacțiile

Am transmis o serie de întrebări referitoare la situația descrisă în acest articol către Victor Papp, Robert Iosub și Bogdan Hossu și vom publica răspunsurile lor îndată ce le vom primi.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri