Restabilirea echilibrelor macroeconomice este esenţială pentru România, iar bugetul din 2021 va contribui la acest obiectiv, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit ministrului citat, o economie bazată pe o creştere economică sănătoasă (investiţii/exporturi) va genera în viitor mai multe resurse care, ulterior, să poată fi redistribuite în societate.

"Am adoptat astăzi un buget responsabil şi sustenabil, în contextul unei crize sanitare şi economice fără precedent.
Construcţia bugetară de anul acesta se bazează pe: un deficit bugetar de 7,16% din PIB, mai mic cu peste 2,6% din PIB faţă de anul precedent, efort necesar pentru a reduce dependenţa României de împrumuturi şi pentru a reduce costurile împovărătoare cu dobânzile; un PIB de 1.116,8 miliarde de lei, peste nivelul din 2019, an premergător crizei; o creştere economică de 4,3%, generată, în principal, de investiţii publice şi o utilizare optimă a fondurilor europene; o inflaţie medie anuală de în scădere la 2,4%, care să păstreze relativ constantă puterea de cumpărare a populaţiei; o politică fiscală fără impozite şi taxe noi", a scris Raluca Turcan, conform Agerpres.

Aceasta a precizat că resursele bugetare au fost orientate prioritar către relansarea economiei, susţinerea sistemului sanitar, plata obligaţiilor financiare ale statului prevăzute în legile aflate în vigoare şi atenuarea unor dezechilibre bugetare majore, care provin din deciziile luate în anii precedenţi.

S-au asigurat, astfel, resursele financiare pentru majorarea cu 14% a pensiilor din sistemul public, pentru tot anul 2021 (un plus de circa 8 miliarde de lei) şi majorarea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii (plus circa 3 miliarde de lei).

Totodată, a fost alocată suma de 61,4 miliarde de lei pentru investiţii publice (5,5% în PIB), aproape dublu faţă de anul 2018 şi cea mai mare valoare absolută din ultimele decenii, a mai precizat ministrul Muncii.

Pentru finanţarea măsurilor economice, sanitare şi sociale necesare combaterii pandemiei Covid-19 au fost distribuiţi 14,38 miliarde de lei.

Pentru Bugetul asigurărilor pentru şomaj a fost asigurată suma de 3,4 miliarde lei.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021 şi acesta rămâne în "parametrii iniţiali", a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri