Guvernul va atrage investitori străini, pentru ca, împreună cu aceştia, să reformeze economia, a declarat premierul Florin Cîţu, susţinând că au fost 30 de ani care s-au pierdut în acest sens.

"Am făcut o promisiune anul trecut şi mulţi au spus că e o promisiune de campanie, Nu, nu a fost promisiune de campanie, în Guvern am aprobat proiectul de lege care s-a dus în Parlament pentru a elimina acea tâmpenie populistă, adoptată anul trecut, în plină campanie electorală de Guvernul socialist, de Parlamentul socialist, de coaliţia majoritară socialistă, prin care companiile de stat din România nu puteau să mai acceseze capital de pe piaţa de capital sau investitori", a afirmat Cîţu, la evenimentul "Performerii anului 2020", organizat de Bursa de Valori Bucureşti, scrie Agerpres.

El a subliniat că este nevoie de reforma companiilor de stat şi de investiţii.

"Avem nevoie de a reforma companiile de stat, avem nevoie de investitori străini, avem nevoie de investiţii. Nu putem să susţinem de la buget acest efort de reformă şi avem nevoie şi de tehnologia şi know-how-ul investitorilor străini, aşa că acel proiect de lege este în Parlamentul României, va fi abrogat în curând şi vom face exact ceea ce am spus: vom atrage investitori străini ca împreună să reformăm economia. Sunt 30 de ani pe care i-am pierdut, dar eu cred că putem să recuperăm foarte rapid", a transmis prim-ministrul.

Cîțu, ”mândru” de Guvernul din vremea pandemiei

Potrivit acestuia, prin măsurile luate anul trecut, Guvernul a reuşit să păstreze ratingul de ţară al României într-o perioadă dificilă.

"Acum un an, când a început pandemia sau când începeam să luăm acele măsuri, nu prea ştiam exact ce se va întâmpla şi au urmat două luni de zile în care economia a fost total închisă. Au fost momente foarte dificile, pentru că, pe de-o parte, voiam să menţinem capacitatea de producţie funcţională, pe de altă parte, cum plăteşti, astfel încât capacitatea de producţie să rămână funcţională. Şi, atunci, trebuia un singur lucru să facem - să arătăm tuturor investitorilor pe pieţele internaţionale de capital sau chiar locali că avem un plan foarte bun de a redresa economia, de a o scoate din această situaţie de criză. Cred că i-am convins pe investitori anul trecut şi am reuşit să păstrăm ratingul României în perioadă dificilă, să finanţăm un deficit la dobânzi din ce în ce mai mici, ceea ce a arătat încredere în acele măsuri. Am reuşit să avem două emisiuni de succes Fidelis către populaţie şi chiar şi în euro, sume record, 1 miliard de euro, a fost a doua. Şi toate acestea ne-au arătat că am luat măsurile bune", a afirmat Cîţu.

România, cea mai mare creștere economică din Europa

El a adăugat că România a avut în trimestrul al IV-lea al anului trecut cea mai mare creştere economică din Europa.

"Oamenii au avut încredere în măsurile pe care le-a luat acel Guvern, iar confirmarea cifrelor, confirmarea realităţii a venit când am primit cifrele pentru creşterea economică pe tot anul trecut, estimările în acest moment, care au fost mai bune decât orice estimări ale oricărui specialist, chiar şi ale noastre, şi în trimestrul IV anul trecut, când Europa trecea prin alte perioade de lockdown, România a avut cea mai mare creştere economică. Deci, toate acestea s-au întâmplat pentru că am reuşit să punem un plan la punct, care a câştigat încrederea investitorilor şi cred că acest lucru a fost cel mai important anul trecut şi este cel mai important pentru un Guvern - să câştige încrederea investitorilor. E foarte greu de câştigat această încredere, e foarte uşor de pierdut şi continuăm în aceeaşi direcţie şi anul acesta", a spus premierul Cîţu

Câți angajați rămân într-un consiliu de administrație

Premierul Florin Cîţu a declarat că va propune ca numărul de membri într-un consiliu de administraţie din companiile de stat să fie de maximum cinci, precizând că se analizează şi cuantumul indemnizaţiei primite de aceştia.

"Cu siguranţă locurile vor fi reduse şi ne uităm şi la indemnizaţie. Eu voi propune să fie maximum cinci membri într-un consiliu de administraţie pentru toate companiile de stat", a afirmat Florin Cîţu.

El a participat joi la evenimentul "Performerii anului 2020", organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri