Senatul a respins moţiunea simplă intitulată "O Românie în agonie, cu Năsui la Economie", cu 55 de voturi 'pentru', 72 'împotrivă' şi o abţinere.

Cei 41 de semnatari, senatori PSD, au solicitat prin acest demers demiterea "imediată" a ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

Dezmăţul pe banii publici s-a încheiat iar moţiunea nu mă va face să mă opresc, ci să continui mai puternic, a declarat ministrul Economiei, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa.

"Nu am venit aici să fac declaraţii politice, am venit să demontez toate punctele pe care le-aţi ridicat. Unele merită explicaţii, pe care de altfel le-am dat de mai multe ori public, altele sunt pure minciuni.(...) Aţi depus această moţiune pentru că am deranjat interesele dumneavoastră financiare (...). Inventaţi cifre din burtă ca să pară că moţiunea are o bază, dar de fapt nu are niciuna. Nu am destabilizat nicio economie, doar economia de gaşcă cu care eraţi obişnuiţi şi pe care aţi sedimentat-o dumneavoastră, aceea care este branşată la banii contribuabilului. Aveţi impresia că puteţi să mă intimidaţi sau să mă şantajaţi, dar nu o să reuşiţi (...) Dezmăţul pe banii contribuabilului s-a încheiat. Oare credeaţi că dacă faceţi o moţiune o să mă opresc şi o să încep să finanţez iarăşi clientela dumneavoastră sau că o să încep să finanţez iarăşi clientela dumneavoastră, sau că o să încep să dau bani la grupuri de interese dacă îmi daţi telefoane şi puneţi presiuni politice? Absolut deloc. Nu faceţi decât să mă încurajaţi să continui mai puternic", a spus Năsui.

Acesta a analizat, pe rând, toate punctele din moţiune, începând cu cel privind lipsa unei strategii pentru susţinerea industriei, menţionând că, pentru prima dată, există "cea mai liberală şi corectă" strategie pentru susţinerea întregii economii, una de debirocratizare, de înlesnire a finanţării pentru toată lumea şi de reformă a companiilor de stat.

În ceea ce priveşte declanşarea unei anchete pentru Măsura 3, ministrul a precizat că el a fost primul care a vorbit despre nereguli şi care a făcut plângere la DNA.

"Nu sunt specialist în drept penal, dar o anchetă penală nu se declanşează de la sine. Eu am vorbit primul despre neregulile din această măsură, eu le-am adus la cunoştinţa prim-ministrului şi chiar eu am făcut plângerea la DNA. Fix asta cred că trebuie să facă orice ministru transparent în momentul în care vede că e o problemă, nu să o ascundă sub preş", a punctat şeful de la Economie.

Referitor la contul să de pe platformă, Claudiu Năsui a reiterat că, după preluarea mandatului, văzând blocajele din minister, s-a ocupat personal de deblocarea evaluărilor, şi că a accesat platforma de două ori, în 29 şi 31 decembrie, mult înainte să existe vreo informaţie relevantă în platformă.

"Şi am reuşit să deblochez evaluările crescând ritmul procesării lor de nouă ori, de la 90 evaluări pe zi la 845 evaluări pe zi. Ce am făcut primul lucru când am văzut că există ştirea şi neliniştea că aş fi avut cont pe platformă? Am cerut STS un log al accesării mele şi l-am pus pe pagina personală de Facebook, public, transparent", a spus ministrul Economiei.

Referitor la acuzaţiile privind legătura sa cu o firmă ce a aplicat şi ea la Măsura 3, acesta a explicat că el este acţionar cu 0,06%, şi că acea firmă nici măcar nu e eligibilă, deoarece nu a aplicat în ultimele 48 de ore, nu are procentul de cofinanţare la limită şi a ajuns pe poziţia 2.174, adică la 1.643 de locuri sub ultima poziţie potenţial eligibilă.

Claudiu Năsui a vorbit şi despre acuzaţia că ar vrea să vândă companiile de stat pe doi lei, arătând că, "după zeci de ani de căpuşare PSD-istă", multe companii au ajuns că valoreze doi lei sau chiar mai puţin pentru că au ajuns să înregistreze nişte pierderi uriaşe, din 37 de companii unde ministerul este acţionar semnificativ, 28 având grave probleme economice.

În ceea ce priveşte Schema pentru HoReCa, ministrul Economiei a afirmat: "Aici daţi dovadă că nu vă interesează deloc nici economia şi nici firmele, dacă vă interesa aţi fi ştiut ce s-a întâmplat cu această schemă şi ca să vedeţi cât de ridicolă e moţiunea: spuneţi că sunt aici de 70 de zile dar mă acuzaţi că amân de doi ani schema pentru HoReCA. Cum pot să amân de doi ani ceva când eu sunt de 70 de zile ministru? Dacă aţi fi avut curiozitatea să aflaţi şi aţi fi vrut să ajutaţi aceste firme, aţi fi văzut nu doar că am operaţionalizat schema pentru HoReCA, am dat Ordonanţa de Urgenţă 10 care repară şi o face mult mai funcţională, tocmai săptămâna trecută. Deci este exact invers decât povestiţi dumneavoastră".

Totodată, Năsui a catalogat drept "o mare minciună" afirmaţia potrivit căreia nu s-ar mai finanţa StartUp Nation şi a precizat că anul acesta sunt 673 milioane de lei pentru plata datoriilor din urmă.

"Datoriile StartUp Nation datează de pe vremea guvernării dumneavoastră, când începeaţi programe fără să le bugetaţi şi românii vă credeau că o să primească bani. Unii şi-au amanetat case, şi-au ipotecat apartamente ca să facă afaceri, crezând că vor veni la un moment dat banii de la dumneavoastră, banii de la stat. Anul trecut, Guvernul Orban a reuşit să dea 150 milioane de lei din fond de rezervă pentru datoriile acestea din urmă. Şi anul acesta, dacă vă uitaţi la buget, sunt 673 milioane de lei pentru a plăti din urmă datoriile StartUp Nation. Asta înseamnă să faci ceva pentru oamenii aceia, nu să plângi cu lacrimi de crocodili", a menţionat ministrul.

Senatul a respins, marţi, moţiunea simplă intitulată "O Românie în agonie, cu Năsui la Economie", cu 55 de voturi 'pentru', 72 'împotrivă' şi o abţinere.

Prin moţiune, cei 41 de semnatari, senatori PSD, au solicitat demiterea "imediată" a ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

"Dacă o putere străină ostilă şi-ar fi propus să destabilizeze economia naţională şi producţia românească, cea mai rapidă cale de a realiza acest obiectiv ar fi fost să îl pună pe Claudiu Năsui ministru al Economiei. Niciun fel de forţe oculte externe şi nici cele mai perfide planuri de subminare a unei economii naţionale nu ar fi reuşit, într-un an de zile, dezastrul produs de Claudiu Năsui în fruntea Ministerului Economiei, în doar 70 de zile", se arată în documentul citat.

Semnatarii moţiunii susţin că planurile ministrului Economiei vizează "blocarea programelor de stimulare şi susţinere a economiei şi firmelor româneşti", "anulează acţiunile de susţinere a exporturilor româneşti" şi "vânzarea celor mai profitabile companii ale statului român".

Senatorii PSD l-au acuzat pe ministrul Năsui, pe care îl consideră "un ministru penal", că nu a redactat hotărârea de Guvern pentru organizarea instituţiei pe care o conduce, după desprnderea de Ministerul Energiei.

Iniţiatorii moţiunii mai susţin că "cei care profită de pe urma prezenţei lui Claudiu Năsui la Ministerul Economiei sunt doar securiştii din spatele său şi firmele controlate de familia Năsui".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri