Fostul ministru al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion, a afirmat, că, prin promulgarea proiectului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, "preşedintele Klaus Iohannis a ales să se mute cu toate bagajele în tabăra antireformiştilor din justiţie", relatează Agepres.

"Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care se reorganizează Secţia specială de anchetare a magistraţilor într-o reţea naţională. Au schimbat SIIJ cu RIIJ. Acesta este semnul renunţării la reforma justiţiei, la lupta anticorupţie şi la apărarea independenţei magistraţilor. Preşedintele Iohannis avea posibilitatea legală să întoarcă legea în Parlament pentru reexaminare. I-am cerut oficial, printr-o scrisoare pe care i-am adresat-o, să trimită legea în Parlament, dar nu a vrut. Asta în ciuda faptului că ştia despre opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, care critica în termeni duri proiectul lui Cătălin Predoiu", a declarat Stelian Ion.

Potrivit deputatului USR, faptul că preşedintele Iohannis nu a aşteptat câteva zile, până când Comisia de la Veneţia va emite în mod oficial avizul pentru proiectul lui Cătălin Predoiu, arată "o ruptură profundă între angajamentele asumate de România şi voinţa politică la cel mai înalt nivel".

"Klaus Iohannis a ales astăzi să se mute cu toate bagajele în tabăra antireformiştilor din justiţie", a adăugat Stelian Ion.

El a mai susţinut că Věra Jourová, vicepreşedinta Comisiei Europene, i-a transmis ministrului Cătălin Predoiu îngrijorările Comisiei faţă de proiectul de reorganizare a Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

"Mai mult, Věra Jourová va face ceea ce Cătălin Predoiu nu a făcut: va urmări îndeaproape discuţiile cu Comisia de la Veneţia. Câte semnale ar mai fi trebuit să primească ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis ca să înţeleagă faptul că angajamentele trebuie respectate, că nu poţi păcăli Comisia Europeană? Tocmai acum, când statul de drept este în pericol, când democraţiile sunt în pericol, Klaus Iohannis decide că independenţa magistraţilor nu este aşa de importantă şi validează noua reţea de control şi intimidare a justiţiei", a mai scris Stelian Ion.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi. Legea a fost contestată la CCR de USR, dar şi de AUR şi PSD, însă Curtea a respins sesizările.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri