Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, la vizita sa în Ucraina, s-a discutat ca românii din Ucraina să aibă parte de aceleași drepturi precum și ucrainenii din România, în baza ajutorului oferit de România refugiaților ucraineni.

„Minoritatea românească în Ucraina - a fost discutată și ea - iar președintele Zelenski a subliniat că aceasta va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, pe care le au ucrainenii în România”, a declarat Ciucă despre vizita pe care a condus-o la Kiev.

Felul în care autoritățile din Ucraina s-au comportat cu mai multe minorități de pe teritoriile acestei țări a fost un subiect controversat în ultimul deceniu. Kievul a fost acuzat în mai multe rânduri că a restrâns din drepturile românilor, maghiarilor, rușilor și a altor minorități de pe teritoriul Ucrainei, între care e în ducația în limba de origine.

„Referitor transferul de arme în Ucraina, solicităm în prezent cerințele Guvernului de la Kiev și vom decide ce vom face”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Între discuțiile cu președintele Zelenski și cu premierul Denîs Șmîhal ai Ucrainei, premierul României și cei care l-au însoțit au vorbit și despre ajutarea economiei ucrainene, aflată în dificultate, atât în prezent cât și în vederea reconstrucției ei după ce războiul se va încheia.

„Am oferit disponibilitatea ca parte dintre companiile ucraienene să se poate reloca temporar pe teritoriul României. A fost o propunere foarte bine primită, a mai spus Ciucă.

Referitor la vizita făcută cu o zi în urmă în Ucraina, Ciucă a afirmat că ea ar fi fost inițiată pe canalele diplomatice (ministerul de Externe) de către partea ucraineană, în urmă cu două săptămâni. Despre vizită nu s-a aflat public decât după ce partea română a revenit în țară. Ciucă a fost însoțit de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, dar și de Bogdan Aurescu, ministerul Externelor.

„Am vorbit și despre limitarea efectelor războiului asupra economiei ucrainene, în special transportul de produse agricole și agroalimentare, pe care Ucraina le exportă în România sau către alte țări. La Transporturi s-a luat deja decizia să prelungim sectorul de cale ferată de la Galați până în port, de cinci kilometr, care poate fi finalizat în trei luni de zile. Vom continua să discutăm cu specialiștii să găsim și alte posibilități și soluții prin care să compensăm limitările generate de blocarea porturilor Nicolaev și Odessa de război”, a mai spus Ciucă.

Știre în curs de actualizare

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri