Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege asigură cadrul juridic necesar participării României la schimbul de date cu statele membre ale spaţiului Schengen, conform prevederilor cuprinse în cele trei regulamente care formează noua bază legală europeană a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) referitoare la returnare, frontiere şi cooperare.

"Este vorba despre Regulamentele (UE) 2018/1860, 2018/1861 şi 2018/1862 ale Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene, care includ reglementări menite să sporească eficacitatea Sistemului de Informaţii Schengen, să consolideze protecţia datelor şi să extindă drepturile de acces. Toate aceste îmbunătăţiri se reflectă, prin acest proiect de lege, şi la nivel naţional, asigurând plierea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări (SINS) pe Sistemul de Informaţii Schengen. Pentru aspectele nou introduse trebuie create mecanismele necesare care să permită punerea lor în aplicare şi să corespundă noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de Informaţii Schengen", se explică în comunicat.

Map of the Schengen Area

Actul normativ stabileşte autorităţile naţionale competente cu drept de acces, furnizare sau consultare de date în SINS. Urmează să fie înfiinţat şi un comitet operaţional care să analizeze şi să soluţioneze problemele de ordin operaţional.

Proiectul prevede extinderea dreptului de acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări pentru mai multe autorităţi naţionale, include şi persoanele vulnerabile în categoria semnalărilor referitoare la persoane dispărute şi introduce o serie de reglementări procedurale noi privind confidenţialitatea controalelor la frontieră şi protecţia datelor personale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri