Atunci când sunt la putere, politicienii români ne spun că în România e bunăstare, că economia duduie sau că românii sunt un neam “ales”. Când sunt în opoziție, lucrurile se modifică la 180 de grade, totul merge prost, suntem în prăpastie, o să ajungem pe străzi, iar luminița de la capătul tunelului s-a stins demult. Pentru că, evident, situația nu este în niciunul dintre scenariile prezentate mai sus, cu ocazia Zilei Naționale, i-am rugat pe câțiva politicieni neutri, mai exact ambasadorii Poloniei, Spaniei, Finlandei și Germaniei la București să ne spună cum văd prezentul și viitorul economic al României.

„Firmele româneşti au ajuns la maturitate şi ȋncep să se extindă în afară României”

E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la București, consideră că România, datorită poziționării ei strategice și a avantajelor competitive, este una dintre cele mai importante economii din Europa Centrală şi de Est.

“România este o țară deosebit de atractivă pentru investitorii polonezi, numărul acestora creşte de la un an la altul. Mă bucur să observ şi că multe dintre firmele româneşti au ajuns la maturitate şi ȋncep să se extindă dincolo de granițele României, inclusiv ȋn Polonia”, declară diplomatul polonez.

Foto: Wall-Street

Pentru Polonia, România este un important partener comercial. Ȋn primele 6 luni ale acestui an, Polonia s-a aflat pe locul 6 ȋn topul principalelor țări partenere la export şi pe locul 5 ȋn topul principalelor țări partenere la import.

Aş dori să le urez tuturor antreprenorilor români mult curaj, prosperitate şi inovație!

E.S. Maciej Lang, ambasadorul al Poloniei la București

Diplomatul polonez a trimis un mesaj și către restul românilor.

“În numele polonezilor și al meu personal, doresc să vă adresez sincere felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale. Legăturile strânse şi prietenoase dintre Polonia şi România sunt formalizate printr-un Parteneriat Strategic care funcționează ȋncă din 2009. Acesta capătă o importanță deosebită în situația geopolitică actuală. Ca prieteni, parteneri în Uniunea Europeană și aliați în NATO, ne unim eforturile pentru a asigura securitatea și condițiile optime pentru dezvoltarea regiunii noastre, spre beneficiul ambelor țări!”

"Se așteaptă ca România să mențină o creștere economică solidă, peste majoritatea țărilor UE"

Din perspectiva economică, România a înregistrat o creștere puternică și un real proces de convergență cu alte state membre de la aderarea la Uniunea Europeană, în opinia E.S. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, noul ambasador al Spaniei la București.

"Pe termen scurt și mediu, se așteaptă ca România să mențină o rată de creștere solidă, peste majoritatea țărilor UE, în ciuda impactului războiului din Ucraina și a inflației puternice. În acest context, incertitudinea este mare și riscurile semnificative, dar am încredere în rezistența economiei României", adaugă diplomatul spaniol.

Foto: Ambasada Spaniei

Cu ocazia Zilei Naționale, Ambasada Spaniei și eu însumi, urăm tuturor românilor de aici și din străinătate o aniversare fericită a Marii Uniri. Spania și România sunt aliați foarte apropiați, parteneri strategici, iar relația noastră este susținută de oameni și relațiile interpersonale. Spania apreciază comunitatea românească mare și perfect integrată care trăiește în țara noastră și sunt sigur că vom continua să ne consolidăm relațiile deja excelente în viitor. Sunt fericit să mă aflu în România, o țară atât de uimitoare pe care abia aștept să o descopăr și sunt recunoscător să colaborez cu omologii mei români în toate problemele de interes comun.

E.S. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, noul ambasador al Spaniei la București

România are un mare potențial de a-și stimula creșterea economică într-un mod durabil

În opinia E.S. Dna. Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei la București, România are un mare potențial de a-și stimula creșterea economică într-un mod durabil, investind în educație, digitalizare și economia circulară, iar acest lucru face ca țara noastră să fie o piață atractivă pentru companiile finlandeze.

România este una dintre economiile cu creștere rapidă din Europa.

E.S. Dna. Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei la București

Foto: Ambasada Finlandei

Cu ocazia Zilei Naționale, diplomatul finlandez a transmis un mesaj pentru toți românii.

„Aș dori să urez României și poporului român o sărbătoare fericită și prosperă a Zilei Naționale. La mulți ani, România!”

Pentru Germania, România este un partener economic extrem de valoros

Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german, care stă și astăzi la baza relațiilor noastre bilaterale strânse. Iar, aceste relații nu se intensifică doar din punct de vedere politic, ci și economic. Volumul comerțului bilateral dintre Germania și România se îndreaptă spre un nou nivel record în 2022. Germania este deja de mult timp cel mai mare investitor în România. Iar afluxul acestor investiții continuă neîntrerupt, în timp ce, în România se pune tot mai mult accent pe tehnologii și cercetare.

“Aproape că nu trece o săptămână fără să nu se deschidă o nouă fabrică undeva în țară sau să nu se inaugureze un nou centru de cercetare și dezvoltare. Pentru Germania, România este, așadar, un partener economic extrem de valoros”, declară E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București.

Foto: Ambasada Germaniei

Diplomatul german consideră că în perioade de criză, ne apropiem mai mult și ne apreciem mai mult prietenii.

“Nu am trăit un an prea ușor. Crizele și șocurile, cum ar fi teribilul război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, efectele pandemiei, costurile ridicate ale energiei și cele de a trăi, au reprezentat și continuă să reprezinte mari provocări pentru noi toți. În aceste vremuri, suntem foarte recunoscători să avem România alături ca partener UE și aliat NATO. România s-a dovedit a fi în această perioadă un actor de încredere și de ajutor”, mai spune oficialul german.

La mulți ani de Ziua Națională! Ne bucurăm împreună cu voi. Și suntem recunoscători pentru parteneriatul și prietenia strânse care unesc ambele popoare și țări.

E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri