Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări, potrivit unui comunicate MAE.

Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.

Votul în cadrul consiliului pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) s-a încheiat, România și Bulgaria fiind respinse de la aderarea în cadrul spațiului Schengen, în vreme ce candidatura Croației a fost admisă.

În ciuda eforturilor extraordinare făcute de Germania și Luxemburg, care au încercat din toate puterile să convingă Austria să renunțe la poziția sa împotriva României și Bulgariei, totuși candidaturile celor două țări au fost repinse în cele din urmă de Austria și Olanda, cele două țări fiind luate la pachet.

Aceasta din urmă a arătat, totuși, că susține România, dar, votând împotriva Bulgariei, automat acest vot se traduce și în respingerea României.

Pentru un timp, în cadrul negocierilor, Germania a încercat chiar să joace cartea prin care să blocheze intrarea Croației în Schengen pentru a face Austria să își schimbe părerea, dar acest lucru nu a fost posibil.

Discuțiile se vor purta însă în continuare, o nouă întâlnire a oficialilor europeni urmând să aibă loc în cadrul Consiliului European săptămâna viitoare, fiind neclar însă în acest moment cum ar putea fi schimbată poziția Austriei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri