Președintele Klaus Iohannis a declarat, de la Bruxelles, că nu trebuie urmată calea boicotului în relația cu Austria. Președintele României a arătat că singura opțiune este cea a dialogului pentru a fi depășite „sincopele” din prezent, acesta adăugând că o plângere la Curtea Europeană de Justiție la adresa Austriei nu este luată în calcul.

Aflat în Belgia, președintele Iohannis a declarat că România nu va boicota Austria, în ciuda declarațiilor altor politicieni din stat. „Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie: diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit diverse voci oferind sfaturi, dar nu va exista un boicot din partea statului sau a autorităților publice [la adresa Austriei]. Nu așa se tratează astfel de momente,” a subliniat Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat că țara noastră nu va sesiza Curtea Europeană de Justiție în legătură cu votul negativ dat de Austria, deși au fost voci politice care au făcut trimiteri în această direcție. Iohannis a mai spus că nu consideră că ar fi de dorit o intrare a României în spațiul Schengen fără Bulgaria, acesta făcând clarificări cu privire la declarațiile ministrului de interne Lucian Bode. Iohannis a explicat spusele lui Bode, care anunțase înainte de Consiliul JAI că România ar fi de acord să intre în Schengen și fără Bulgaria. Astfel, ar fi fost vorba doar de o intrare decalată a celor două state, cu România intrând înaintea Bulgariei, deși votul trebuia, în continuare, să fie pentru aderarea ambelor state.

Ioahnnis crede că este posibil ca România să intre în Schengen în 2023

În declarațiile sale, președintele a lăudat eforturile echipei care a susținut și susține acest efort al aderării României la spațiul de liberă circulație. El a punctat că țara noastră a reușit să câștige încrederea mai multor state ca Suedia, „pe merit, nu pe milă.” El a spus că nu poate fi învinuit cineva din țară pentru ratarea aderării, deoarece Austria s-a decis din scurt să se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, deși, anterior, oficialii de la Viena fuseseră de acord.

„Nu merită să intrăm într-o depresie colectivă,” a mai spus Iohannis, referindu-se la reacțiile de nemulțumire din țară care au apărut ca răspuns a votului dat de austrieci. Acesta este de părere că este posibilă o intrare a României în spațiul Schengen anul viitor, dar nu a vrut să dea vreo dată pentru această aderare după ce a fost întrebat despre posibilitatea unui nou vot în luna martie, la următorul Consiliu JAI. Iohannis a arătat că Cehia, sub președinția căreia s-a derulat votul recent încheiat, a fost o susținătoare a aderării României și Bulgariei, dar că Suedia (care preia președinția rotativă) s-a arătat mai reticentă după schimbările de la vârful guvernului, deși nu a votat împotriva aderării.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri