Guvernul va putea înfiinţa, în numele statului, societăţi cu capital de stat în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsura a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă.

De asemenea, ministerele de resort vor putea participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat.

Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active şi active funcţionale, în scopul valorificării acestora cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la preţul pieţei, rezultat dintr-un raport de evaluare al unui expert independent.

Claudiu Năsui acuză Guvernul că vrea să înfiinţeze noi companii de stat pentru "şmecherii sistemului"

Deputatul USR Claudiu Năsui acuză Guvernul că vrea să înfiinţeze noi companii de stat pentru "şmecherii sistemului", atrăgând totodată atenţia asupra faptului că în prezent există peste 1.400 de companii de stat.

"După scandalul Romarm al fabricii de măşti din pandemie, Guvernul vrea noi companii de stat pentru şmecherii sistemului. Guvernul pregăteşte terenul înfiinţării companiilor de stat la propunerea oricăror ministere. Culmea, înfiinţarea noilor companii se va face în baza unei ordonanţe dată în 2014 pentru... eficientizarea activităţii de privatizare a companiilor de stat. De ce? Pentru că după afacerea Romarm, în care unii şmecheri s-au îmbogăţit în timpul pandemiei, Guvernul zice că e nevoie de şi mai multe companii de stat", scrie fostul ministru al Economiei pe Facebook, preluat de Agerpres.

El menţionează că statul român are peste 1.400 de companii, cu peste 266.000 de angajaţi. Năsui estimează la 5.000-7.000 numărul membrilor din consiliile de administraţie.

"De ce spune Guvernul că e nevoie de mai multe companii de stat? Oficial - ca să facă 'investiţii'. Investiţii în buzunarele şmecherilor din sistem, de fapt. Trebuie să facă loc pentru noi abonaţi la banii publici, cu cele 1.400 de companii existente nu se descurcau. Asta în timp ce trecem prin inflaţie record, când avem cel mai umflat guvern din ultimii 10 ani şi traversăm o criză economică. Pentru ei se găsesc bani mereu, banii pe care vi-i iau dumneavoastră din buzunare prin taxe şi prin inflaţie", adaugă Năsui, vicepreşedinte al USR.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri