Senatorii USR Irineu Darău şi Ştefan Pălărie au criticat în plen, la Ora Guvernului, menţinerea pensiilor speciale, acuzând lipsa reformei sistemului pe criterii echitabile şi contributivitate, relatează Agerpres.

Ştefan Pălărie a fost nemulţumit de răspunsurile oferite de ministrul Muncii, Marius Budăi, prezent în Senat, la Ora Guvernului, la propunerea grupului parlamentar USR.

"Dacă ar fi fost instalat un detector de minciuni, acesta ar fi explodat de la concentraţia atât de mare de minciuni spuse de la tribuna Senatului. (...) Nimic nu aţi înţeles din PNRR, iar, la noi, la educaţie, când cineva citeşte şi nu înţelege, fenomenul are o denumire: se numeşte analfabetism funcţional. Mi-e tare teamă că, din păcate, sunteţi în pericolul de a suferi de el. (...) O să vă explic eu. Nu mai aveţi bani să plătiţi salarii, pentru că refuzaţi să rezolvaţi problema speciilor speciale. Acum daţi din colţ în colţ cu ordonanţe de austeritate, pentru că aţi ajuns la fundul sacului. (...) România nu va mai avea bani să plătească nici măcar pensiile contributive în curând, dacă nu faceţi reforma pensiilor speciale. Aceste pensii speciale sunt o umilinţă pentru 4,8 milioane de pensionari nespeciali şi pentru 5,7 milioane de oameni care muncesc", a afirmat senatorul USR.

El l-a îndemnat pe ministrul Budăi "să scape de pensiile nesimţite care au ajuns să atârne de gâtul românilor ca un bolovan de câteva miliarde de euro".

Potrivit lui Pălărie, Budăi "l-a batjocorit" pe liderul PSD Marcel Ciolacu, iar acesta "a ajuns să declare consternat că problema pensiilor speciale va fi asumată prin răspundere guvernamentală când va ajunge premier, dacă nu se rezolvă până atunci".

"Păi nu există dovadă mai bună de impotenţă şi incompetenţă ca om politic decât să nu fi putut rezolva problema pensiilor speciale până acum. (...) Domnul Marcel Ciolacu nu a fost competent nici ca şef de partid, nici ca şi co-şef de coaliţie şi aşa că avem în continuare aceste pensii speciale. În ce hal l-aţi mai batjocorit", a adăugat Ştefan Pălărie.

La rândul său, Irineu Darău a menţionat că ministrul Budăi s-a aflat în plenul Senatului pentru că "USR nu a renunţat nicio clipă să creadă că România poate fi o oază de bunăstare şi de echitate".

"Vrem să ne asigurăm că înţelegem la fel echitatea, fiindcă, până acum, nu aţi rezolvat absolut nimic. (...) Drumul către echitate trece obligatoriu printr-un jalon: reforma pensiilor. Trebuia să fie gata acum mai bine de o lună. Despre această lege mai mult aţi vorbit decât aţi făcut. (...) Până la 31 martie, Guvernul trebuia să elaboreze legea şi să o trimită Parlamentului. (...) Europa ne dă bani cu condiţia să ajungă la cei mai nevoiaşi dintre români, nu tot la speciali, pile şi sinecuri. (...) Putem afirma că sunteţi chiar salvatorul pensiilor speciale, persoana care garantează că acestea vor fi păstrate cât timp coaliţia PSD - PNL este la putere şi dumneavoastră în fotoliul de ministru", a susţinut Darău.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri