Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit Regelui Charles al III-lea, la Palatul Cotroceni, pentru "implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională", relatează Agerpres.

"Vă transmit, în numele tuturor românilor, aprecierea şi recunoştinţa noastră pentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională - natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi moştenirea culturală bogată", a transmis şeful statului român.

El a remarcat că vizita monarhului britanic este prima sa călătorie în afara Regatului Unit de la încoronare, semn că legăturile sale cu aceste locuri rămân "la fel de strânse".

"Bine aţi revenit în România, ţara pentru care aţi dezvoltat o afecţiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestăţii Voastre are loc în ţara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse şi după preluarea noilor responsabilităţi", a spus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că localnicii povestesc cum, datorită interesului Regelui Charles al III-lea, "frumuseţea satelor şi a tradiţiilor lor a trecut graniţele".

"Le-aţi reamintit cât de preţioase sunt tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile moştenite de generaţii şi faptul că acestea nu îşi pierd valoarea în faţa erei vitezei şi a tehnologiei, ci dimpotrivă", a adăugat Iohannis.

De asemenea, el a apreciat că Fundaţia caritabilă a Regelui Charles al III-lea a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc şi de a contribui la prezervarea lui prin activităţi de restaurare a clădirilor sau a obiectelor preţioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viaţă a unor meserii tradiţionale.

"Aţi creat astfel oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că activitatea substanţială, valoroasă şi constantă a Regelui Charles al III-lea pentru protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat şi în România.

"Aţi făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate. Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu", a afirmat el.

Şeful statului a evidenţiat că anul 2023 este unul foarte important şi pentru relaţia dintre România şi Regatul Unit, celebrându-se 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral. El a amintit că în acest context a fost semnată Declaraţia comună reînnoită, arătând că aceasta deschide calea unei cooperări intensificate între cele două ţări.

"Dimensiunea militară şi de securitate, care reprezintă un pilon esenţial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic", a adăugat Iohannis.

El a subliniat şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice.

"Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături", a afirmat Iohannis.

Şeful statului i-a mulţumit Regelui Charles al III-lea că a fost şi este în continuare "un mare prieten al României".

"Ne uităm cu speranţă spre viitor, convinşi că aceste legături vor deveni tot mai puternice şi că relaţiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare", a conchis preşedintele Iohannis.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au fost invitate 300 de persoane, între acestea numărându-se premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului, Patriarhul Daniel, fostul preşedinte Emil Constantinescu, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri