Evgheni Prigojin îl cunoaște pe Putin încă din anii ‘90. El a devenit un oligarh bogat câștigând contracte de catering profitabile cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin".Transformarea sa într-un lider militar a survenit în urma mișcărilor separatiste susținute de Rusia în 2014 în Donbas, în estul Ucrainei.

Prigojin a fondat Wagner pentru a fi un grup de mercenari din umbră care a luptat atât în estul Ucrainei, cât și, din ce în ce mai mult, pentru cauze susținute de Rusia în întreaga lume.

CNN notează că mercenarii Wagner au operat în Sudan, Libia, Mozambic, Ucraina și Siria. De-a lungul anilor, aceștia și-au dezvoltat o reputație deosebit de macabră și au fost legați de diverse abuzuri ale drepturilor omului.

Cine este Evgheni Prigojin? Influența sa a explodat în Rusia după declararea invaziei

Influența politică a lui Prigojin a explodat în Rusia după invazia completă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022. În timp ce multe trupe regulate rusești au înregistrat eșecuri pe câmpul de luptă, mercenarii Wagner păreau a fi singurii capabili să realizeze progrese tangibile.

Cunoscut pentru nepăsarea față de viețile propriilor soldați, se crede că tacticile brutale și deseori anarhice ale grupului Wagner au dus la un număr mare de victime, deoarece noii recruți sunt trimiși în luptă cu puțină pregătire formală - un proces descris de către locotenentul general în retragere al Statelor Unite Mark Hertling ca fiind "ca și cum ai da carne la un tocător".

Prigojin a folosit rețelele de socializare pentru a face lobby pentru ceea ce își dorește și s-a certat adesea cu conducerea militară a Rusiei, prezentându-se ca fiind competent și nemilos în contrast cu liderii militari din Moscova.

Dezacordurile sale cu conducerea Rusiei au explodat în timpul bătăliei crâncene și necruțătoare pentru Bakhmut, în timpul căreia a acuzat în mod repetat conducerea militară că nu a reușit să furnizeze suficiente muniții trupelor sale.

Într-o înregistrare video deosebit de sumbră de la începutul lunii mai, Prigojin stătea lângă o grămadă de luptători wagner morți și i-a luat în vizor în mod special pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful forțelor armate ruse, generalul Valeri Gerasimov.

"Sângele este încă proaspăt", spune el, arătând spre cadavrele din spatele său. "Au venit aici ca voluntari și mor pentru ca voi să puteți sta ca niște pisici grase în birourile voastre de lux".

Cine este Evgheni Prigojin? Acuzațiile care i se aduc și planurile pe care le-a anunțat

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este "gata să moară" împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a "elibera poporul rus".

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru "răzvrătire armată" împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o "operaţiune militară specială", comentează Reuters.

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat într-o înregistrare video postată pe Telegram că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.

Sursa foto: Grupul Wagner/VK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri