Dincolo de planurile pe care toți ni le facem pentru anul viitor, 2024 va fi și un an electoral, fie că ne place sau nu. Aspect cu atât mai important cu cât, așa cum se vede din mult discutatele măsuri fiscale ale lui Marcel Ciolacu, deciziile politice au un mare impact asupra economiei, în special cea generată în mediul privat. Exact din acest motiv, anumite evenimente petrecute tocmai pe acest final de an ne pot da o idee mai clară legat de cum se va desfășura anul viitor.

Cosette Chichirău, fost deputat USR, spune că ceea ce a învățat în mandatul trecut este că justiția este esențială în democrație, dar nu îți dă nici de mâncare și nici nu-ți educă copiii.

Și atunci, explică ea, deși justiția este un pilon al unui stat democratic liberal, ea rămâne totuși doar un pilon. Astfel, adaugă ea, politicienii nu pot lăsa o singură temă să acapareze toată atenția publicului, pentru că apoi există riscul ca acesta să se confrunte cu oboseală, cu dezamăgire și o dezangajare a celor care nu sunt extremiști.

M-am gândit și eu de când a apărut dosarul (vaccinurilor, n.r.) care este miza politică reală, pentru că totuși personajele astea, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, nu sunt relevante acum. Și atunci cred că miza mai largă este să sperie orice om cinstit care ar vrea să acceadă într-o poziție de putere și să ia decizii de oportunitate.

Cosette Chichirău

Astfel, spune aceasta, acum, după acest dosar, se gândește cu mult mai mare atenție dacă vrea, într-adevăr, să ajungă într-o poziție de putere în România.

Prin urmare, Cosette Chichirău crede că miza este mult mai mare decât aceste persoane care, probabil, peste 3, 4 ani vor primi achitare, asta în timp ce dosarul va speria o grămadă de oameni.

Ea concluzionează, mai în glumă, mai în serios, cu următoarea butadă: Nu ești al sistemului, riști pușcăria.

O anecdotă personală: în 2016, când am intrat în politică, l-am întrebat pe fratele meu dacă să intru în politică sau nu. Mi-a răspuns sec: În România nu se practică asasinatul politic, deci poți intra. Acum eu vin cu un corolar și spun: nu se practică asasinatul politic, dar se practică dosarul penal.

Cosette Chichirău

Pe de altă parte, afirmă fostul deputat USR, situația politică este tot timpul îngrijorătoare în România, din moment ce se face mult prea puțin pentru echilibrul bugetar, pentru educație, infrastructură și sănătate, lucru care, adaugă ea, nu prea s-a schimbat de 30 de ani.

În plus, Cosette Chichirău spune că ceea ce se observă în general este că oamenii din partide vor neapărat să obțină anumite mandate și pentru asta iau anumite decizii pe termen scurt.

Aici intervine însă și partea mai puțin plăcută, explică ea, pentru că deciziile pe termen scurt luate în favoarea candidaților și partidelor sunt decizii proaste pentru România pe termen lung.

Nu în ultimul rând, în ce privește partidul pe care l-a înființat recent, Curaj pentru România, Cosette Chichirău arată faptul că echipa își propune să aibă filiale în toate județele României, în acest moment având acoperire în jumătate de țară.

Totodată, mai spunea, echipa va face o lansare a partidului probabil în februarie, când vor exista mai multe organizații și se vor putea anunța și candidații la primării.

Sursa foto: Cosette Chichirau

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri