9 Octombrie 2006

Tereza Valcan: ‘You live to work’ este o realitate



Tereza Valcan este Corporate Affairs Manager al operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania. Dupa ce am citit cele 18 raspunsuri al Terezei din cadrul Profilului Wall-Street, am aflat mai multe despre ambitia si independenta unei femei manager care a invatat de la americani o notiune tot mai des utilizata si mediul de business autohton: comunicare corporatista.
Intrebari preliminare:

Prenume, Nume :Tereza Valcan
Functia: Corporate Affairs Manager, COSMOTE Romania
Varsta: 27 de ani
Stare civila: casatorita

1.Ce studii ati urmat?

Am avut oportunitatea sa plec in SUA impreuna cu parintii mei la cativa ani dupa Revolutie si am urmat acolo liceul Bethesda-Chevy Chase, de unde am obtinut un o diploma (BA) in Jurnalism si Afaceri Internationale de la University of Maryland (recunoscuta ca fiind printre cele mai bune 20 de facultati din SUA).

2.Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Sunt o persoana extrem de ambitioasa si dornica de independenta. Prin urmare, m-am angajat inca din timpul liceului si am continuat sa lucrez si in facultate. In opinia mea, experienta practica este la fel sau uneori chiar mai valoroasa decat cunostintele academice. Primele joburi nu au avut nimic de-a face cu cariera pe care mi-am ales-o ulterior, insa am optat intotdeauna pentru locuri care imi permiteau sa interactionez cu oamenii. Am avut diverse joburi, de la vanzatoare intr-un magazin de jeans Levi’s dintr-o zona turistica a Washington DC, pana la antrenoare de tenis pentru copii la un club de tenis. Inca din anul I de facultate am obtinut primul job in domeniul relatiilor publice, la o companie de PR din Washington DC care avea in portofoliu diversi clienti de talie internationala. In anul III de facultate lucram deja full time intr-o agentie de PR in calitate de account manager.

3.Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

• Familia
• Jobul
• Astronomia

4.Care este ultima carte citita?

Intotdeauna citesc cateva carti in paralel. Iata selectia curenta:
Pentru continua dezvoltare profesionala : “Lovemarks – The Future Beyond Brands” de Kevin Roberts, CEO Worldwide, Saatchi & Saatchi
Pentru dezvoltarea culturala: “Middlesex” de Jeffrey Eugenides (o carte care a primit premiul Pulitzer in 2003)
Pentru ”spirit”: “Don’t Sweat the Small Stuff…and it’s all small stuff” de Dr. Richard Carlson


5.Aveti un film sau un serial preferat?

Imi place sa urmaresc serialul Desperate Housewives. Unul din filmele favorite, desi e mai vechi – din 1999 - este ‘Office Space’, un film independent care parodiaza monotonia si ineficienta adesea intalnita in mediul corporatist.

6.Ce tip de bautura preferati?

Gatorade – excelent pentru a te revigora in timpul exercitiului fizic. In cadru social, vinul alb merge perfect la o masa sanatoasa.

7.Care este publicatia economica pe care o preferati din Romania? Dar cea din strainatate?

The Economist este publicatia economica favorita, atat pentru modul analitic in care sunt redactate stirile cat si pentru tonul deseori sarcastic – si tipic britanic - utilizat. In ceea ce priveste presa economica romaneasca, prin prisma meseriei, o citesc in intregime zilnic, cu mare interes. :)

8.Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Desi imi este destul de greu sa ma trezesc devreme pentru ca in mod obisnuit stau destul de tarziu la servici, incerc sa ajung la birou inainte de ora 9 dimineata pentru a citi revista presei si a-mi pune in ordine prioritatile zilei – inainte ca telefonul sa inceapa sa sune. Incerc sa pun in practica proverbul « cine se scoala devreme departe ajunge ».

9.Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

De regula, impreuna cu echipa mea din departamentul de Corporate Affairs, petrec in medie 12 ore pe zi la birou, cel mai adesea fara pauza de pranz. Acest ritm alert l-am dobandit inca de la joburile din SUA, unde zicala ‘you live to work’ este o realitate. Sunt constienta insa ca acest ritm nu este nici sanatos si nici intotdeauna eficient, mai ales ca de multe ori neglijam alte aspecte importante din viata. Echilibrul intre viata personala si cea profesionala este un obiectiv catre care toti tindem, dar greu de atins. Pentru a echilibra balanta in favoarea vietii personale, incerc sa imi planific weekendurile astfel incat sa le petrec alaturi de cei dragi in contexte cat mai relaxante.

In plus, domeniul telecomunicatiilor este extrem de competitiv si dinamic si trebuie sa tinem pasul sau, mai bine zis, sa fim intotdeauna cu un pas inaintea concurentei. La COSMOTE, fiind o companie noua pe piata, exista challengurile inerente unui start-up : formarea echipei, conturarea strategiei de comunicare, dezvoltarea brandului si imaginii pe piata, castigarea credibilitatii, implementarea diverselor proiecte samd...toate actiuni menite sa duca la recuperarea decalajului de cca 7-8 ani fata de competitorii nostri.

10. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Nu am un model in business, cu exceptia lui Richard Branson (creatorul imperiului Virgin), insa admir oamenii cu curaj, ambitie, integritate si spirit antreprenorial. Spre exemplu, un model in ceea ce priveste determinarea si integritatea il reprezinta pentru mine Ministrul Justitiei, dna Monica Macovei.

11.Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Consider ca reusita profesionala se masoara prin prisma nivelului de contributie pe care il pot aduce succesului unei companii sau proiect. Astfel, multe din companiile pentru care am lucrat au fost start-up-uri precum COSMOTE, si ma bucura ca impreuna cu ceilalti colegi, am reusit sa pun bazele activitatii de comunicare a acestora.

12.Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Contrar evaluarii reusitelor, sunt mult mai exigenta in ceea ce priveste autocritica si esecurile profesionale. Desi, din fericire, pana acum nu am intampinat un esec profesional in adevaratul sens al cuvantului, percep fiecare miscare gresita ca pe o lectie extrem de aspra. Pentru mine, un esec ar insemna sa repet aceeasi greseala in loc sa invat si sa fac mai bine a doua oara. .

13.Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Asa cum am mentionat mai sus, respect si admir oamenii de afaceri care au reusit sa ajunga departe prin fortele proprii. In Romania, desi astfel de exemple sunt putine, i-as putea enumera pe Dan Ostahie (Altex Grup), Radu Georgescu (GeCAD) si Florentin Banu (Banu Invest).

14. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business international?

Virgin Atlantic – pentru ca ofera o adevarata experienta de zbor.


15.Cate carduri detineti?

Dupa aproape 10 ani petrecuti in SUA, am acumulat un numar considerabil de carduri de toate felurile, marcile, culorile si utilitatile. Cel mai des folosite sunt insa cardul propriu in scopuri personale si cardul corporate in scopuri profesionale.

16.Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Ultima vacanta am petrecut-o cu familia in insula Sardinia, pe Coasta de Smarald. Destinatiile ‘perfecte’ se incadreaza pentru mine in 3 categorii distincte, in functie de obiectivul ales:
- Vacanta de relaxare: insulele mediteraneene (vara) si cele din Pacific (iarna).
- Vacanta culturala: vizitarea diverselor locuri istorice, orase, capitale etc.
- Vacanta de aventura si sporturi extreme: safari in Africa sau excursii in jungla amazoniana

17.Ce masina conduceti?

Masina de companie, marca germana. Ce masina imi doresc atat mie, cat si romanilor ? Cele hibride, care polueaza mult mai putin.


18. Unde va vedeti peste 5 ani?

Profesional, doresc ca eforturile depuse de mine si intreaga echipa COSMOTE pe parcursul urmatorilor ani sa dea roade, astfel incat compania sa se bucure de succesul binemeritat pe piata romaneasca.



Citeste si