15 August 2007

Mike Costache: Sunt in vacanta, dar si lucrez 365 de zile pe an



Mike Costache, plecat de la 11 ani din Romania, este astazi country manager al Maserati Romania, director in Europa Centrala si Est pentru Rockstar Energy Drink, partener de alianta in Romania pentru NetJets, activand si in mai multe industrii: consultanta, investment banking, marketing online si televiziune.

Intrebari preliminare:
Nume:
Mike Costache
Functia: businessman, filantrop
Varsta: 30
Stare civila: necasatorit

1. Ce studii ati urmat si unde?

Economia internationala (aprilie 1999) si programul de masterat in negocieri, mediatie si arbitratie (mai 2003) la Pepperdine University in Malibu, California.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Cursurile de sailing, surfing si calarie. De asemenea, m-au pasionat mult cursurile de filosofie, psihologie, istorie si managementul international.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut si care este povestea dvs de la primul job si pana la ce faceti acum?

La 11 ani, cand m-am mutat cu familia in Israel, am lucrat intr-o piata unde vindeam ceapa si rosii pentru 100 de dolari pe saptamana. Dupa 5 saptamani, m-au prins parintii mei ca lucram de la 6 dimineata pana la noua seara, sase zile pe saptamana, si nu m-au mai lasat sa muncesc. Un an mai tarziu, la 12 ani, mi-am gasit o slujba ca gradinar si spalator de masini la casa importatorului oficial Peugeot din Israel. La 20 de ani am infiintat prima mea firma si de atunci nu am mai lucrat pentru nimeni.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?

Un MBA este o unealta buna pentru ca iti dezvolta unele cunostinte si abilitati neexploatate inca. De asemenea, este o oportunitate extrem de buna pentru a relationa cu colegi de la toate cursurile, care devin foarte valorosi in multe situatii. Dar nu cred ca este necesar un MBA pentru a ajunge intr-o pozitie de top management.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

De a ii ajuta pe cei din jur si de a fie mandru cand acestia au succese, si ma intereseaza foarte mult filosofia si psihologia umana. O alta pasiune ar fi de a trai viata la maxim.

6. Care este ultima carte citita?

The Baha’i Faith: The Emerging Global Religion. Un client Maserati este din Iran si din ‘discutiile’ noastre despre viata am fost atras de cultura si credintele lui provenite din religia Baha’i despre care nu stiam prea multe. Cadoul lui pentru cat de repede i-am livrat masina, a fost aceasta carte pe care am citit-o intr-un weekend.

7. Aveti un film sau un serial preferat?

Serialul meu preferat este Dallas, pentru ca pana in 1988 cand parintii mei au putut obtine vizele pentru Israel, era una din singurele evadari din comunism. Acest serial a fost si o sursa de motivatie pentru a se zbate sa ajunga in America.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul primei firme unde ati facut un internship.

In anul doi de universitate, am avut un internship la o firma de finante in downtown Los Angeles si in prima zi de internship, in drumul din parcare catre cladire, am vazut un om imbracat la costum si cu servieta in mana, facut din fier, cu capul bagat in peretele de la intrarea cladirii. Mi-am dat seama pe loc ca nu trebuie sa ajung ca el. Adica, nici sa nu ma stresez foarte mult in misunea mea de a ajunge presedintele unei firme de succes, pana ajung sa-mi bag capul intr-un perete, dar nici sa ajung sa fiu dat afara si in drum spre parcare sa vreau sa-mi bag capul in perete.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

Eram scolar full-time dar in timpul verii anului 1989 imi “ascuteam” abilitatile de negociere in piata din Israel unde vindeam ceapa si rosii.

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Nu as fi la fel de cumsecade cu unele firme carora le-am prestat serviciile mentionate in contract si care la sfarsit au renegociat cu mine. In primii doi ani dupa absolvirea universitatii, am “lasat pe masa” 540.000 de dolari la trei proiecte pe care le-am dus la capat, dar care s-au incheiat cu o renegociere a termenilor contractului. Din aceste situatii neplacute am invatat sa nu mai las loc de renegociat dupa ce un contract este semnat.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

Sa angajeze o firma de avocatura, consultanta si contabilitate cu multe experienta pentru a fi sfatuit bine.

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Sistemul de prietenie. Eu nu vreau nici un angajat, colaborator sau furnizor sa simta ca nu suntem prieteni intai si apoi parteneri in afaceri. Nu exista nimic mai puternic decat respectul prietenesc.

13. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Eu activez in mai multe industrii : consultanta, investment banking, auto, aviatie, distributie, marketing online, televiziune si consider ca principala cerinta de a activa intr-o anumita industrie este tenacitatea. Eu cred ca oricine poate activa in orice industrie, daca-si doreste foarte mult acel lucru.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

Cand eram la petrecerea de absolvire universitara, omul de afaceri invitat ca “guest speaker” ne-a impartasit ca “singurul lucru care este constant este schimbarea.”

Deci tot timpul trebuie sa fim pregatiti pentru schimbari, sau cum le numesc eu “windows of opportunity”.

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Eu sunt in vacanta 365 de zile pe an si lucrez 365 de zile pe an.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Cate sunt necesare si cam o data pe luna sau o data la doua luni “ma joc” de la 8 dimineata in continuu pana la 22:00 a doua zi. Dupa aceste “all nighters” ma culc foarte satisfacut ca am putut realiza in acele 38-40 de ore de joaca, ce as fi realizat intr-o saptamana intreaga.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Am mai multi, dar o mica lista include: Mike Jordan, Mike Milken si Mike Bloomberg

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Cea mai mare reusita profesionala in cariera mea este ca mi-am permis sa fac ce-am vrut, cand am vrut si am avut libertatea sa nu fac nimic din ceea ce nu-mi place.

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

In noiembrie 2004, eram actionar impreuna cu inca trei oameni de afaceri din Los Angeles la o firma pentru care am dezvoltat business plan-ul, dar nu ne-am miscat destul de repede si doi fosti angajati a unuia din asociatii mei au dus la final ideea YouTube. A fost foarte dureroasa ziua de 9 octombrie 2006 cand cei doi tineri de varsta mea au vandut firma catre Google pentru 1.65 miliarde de dolari.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Cei trei oameni pe care ii apreciez ar fi : Anca Vlad, presedinte Fildas, Daniel Roberts, actionar majoritar, Romanian International Bank si Octavian Radu, presedinte RTC.

21. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

NetJets are o flota de 600 de jeturi private cu o capacitate variind intre 7 si 18 locuri. Fiind “Alliance Partner” al firmei in Romania, prefer sa zbor cu un avion privat cand este posibil. Cand nu, folosesc linia care-mi ofera cea mai buna ruta pana la destinatia mea. Am calatorit pe intreg mapamondul, deci cred ca am zburat cu aproape toate liniile aeriene mari.

22. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

In fiecare an, imi petrec ziua de nastere in alta tara, asa ca anul acesta mi-am luat o mica “vacanta” de 5 zile si mi-am petrecut ziua mea de nastere cu iubita mea la Viena. Destinatia unei vacante perfecte pentru mine este o insula privata cu cativa din prietenii cei mai apropiati.

23. Ce masina conduceti?

Maserati Quattroporte, Coupe, GranTursimo si in curand un Spyker C8 Spyder

24. Unde va vedeti peste 5 ani? Si in 10 ani?

In 5 ani voi locui intre Bucuresti, Washington DC, NYC si Los Angeles si ma voi ocupa semi-full time de fundraising pentru senatori, congressmen, si candidati prezidentiali in America. Iar peste 10 ani voi locui pe Sos. Kisellef, numarul 21 in resedinta Ambasadorului American la Bucuresti dar, nu ca invitatul lui, ci ca ambassdor in plina functie.

25. Care este sloganul preferat?

Don’t worry. Be happy.



Citeste si