Cat mai costa un apartament nou: Un sfert din oferta, sub 900 euro/mp

Preturile medii de vanzare cerute de dezvoltatori pentru apartamentele din Bucuresti s-au situat la circa 1.200 de euro/mp. Totusi, tranzactiile se realizeaza la preturi mult reduse, iar in cel mai recent raport de piata al Jones Lang LaSalle se arata ca un sfert din oferta se pozitioneaza la sub 900 euro/mp.

In conformitate cu studiile de piata ale companiei REAS, in T3 2011, pe piata bucuresteana si zonele limitrofe se comercializau 63 de proiecte rezidentiale insumand 3.600 unitati rezidentiale. Mai putin de jumatate din aceste oferte au fost disponibile in ansambluri rezidentiale finalizate in timp ce restul ofertei a fost reprezentata de proiecte rezidentiale in faza de constructie, planificate sau chiar amanate. Potrivit REAS, in 2011, dezvoltatorii au declarat ca au finalizat 8.000 de unitati locative.

Din totalul unitatilor finalizate in acest an, doua treimi sunt nevandute potrivit raportului JLL, care citeaza datele REAS. „Este evident ca asemenea rezultate exercita presiune financiara asupra dezvoltatorilor de spatii rezidentiale”, se mentioneaza in cel mai recent raport de piata al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

De altfel, vanzari au loc in continuare intr-un ritm lent, mai ales ca numarul celor care pot accesa credite ipotecare a scazut.

In ciuda trendului descrescator al dobanzilor din ultimele luni, dobanda efectiva la care se contracteaza creditele ipotecare ramane, in continuare, prea mare pentru potentialii cumparatori de unitati rezidentiale.

Avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare, incertitudinea de pe piata fortei de munca precum si riscurile asociate volatilitatii ratei de schimb in cazul imprumuturilor contractate in moneda euro, numarul familiilor care pot accesa un credit ipotecar a scazut, fapt ce a avut un impact negativ asupra pietei spatiilor rezidentiale, spun consultantii JLL.

Pretul mediu de vanzare cerut la sfarsitul anului 2011 s-a situat in jur de 1.200 euro/mp. In ciuda unei unei usoare cresteri trimestriale, pretul de vanzare de-a lungul S2 2011 a ramas stabil.

"Atunci cand mentionam pretul mediu, trebuie avut in vedere ca majoritatea proiectelor rezidentiale sunt comercializate la preturi mai mici decat cel mentionat anterior. In conformitate cu ultimele monitorizari de piata ale companiei REAS, pretul median s-a situat putin peste nivelul de 1.000 euro/mp, in timp ce un sfert din oferta a fost cotata la un pret mai mic de 900 euro/mp", se mentioneaza in raportul de piata.

Cu toate ca piata rezidentiala bucuresteana evidentiaza o cerere robusta, inclusiv o rata mica de saturatie, performantele macro-economice recente impiedica o mai rapida revenire a pietei rezidentiale.

Intr-un scenariu mai optimist, consultantii REAS se asteapta ca cererea pentru spatii rezidentiale sa ramana stabila chiar sa cunoasca o usoara crestere in 2012, in timp ce o revenire mai puternica este previzionata pentru anul 2013.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri