Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mari in medie cu 5%-10%, in conditiile in care in ultimii trei ani modificarile au fost in jos.
Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012 clasifica apartamentele din Bucuresti in 59 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei. Notarii au operat cresteri ale valorilor estimative ale apartamentelor, desi mentioneaza ca datele de pe piata arata o scadere generala a activelor imobiliare, informeaza Mediafax.

"Toate datele disponibile in piata arata o scadere generala a pretului activelor imobiliare in ultima perioada, fara ca amplitudinea acesteia sa poata fi masurata cu precizie. Cu toate acestea, un indiciu important privind evolutia pietei este oferit de lichiditate (numarul de tranzactii), element puternic corelat cu preturile. Piata romaneasca este expusa unor riscuri suplimentare, datorate tranzactionarii in moneda straina, scaderii populatiei si numarului extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari. Aceasta situatie este amplificata de lipsa de transparenta a pietei (inexistenta unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate si viteza scazuta de tranzactionare", se mentioneaza in ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012.

Valorile din grila se plaseaza semnificativ sub preturile de tranzactionare si semnifica nivelul minim la care se poate incheia contractul de vanzare-cumparare.

Potrivit noii grile, pentru un apartament de doua camere, confort I sporit situat la un etaj intermediar in zone centrale, precum Dacia, Decebal, Dristor, Eminescu, Ferdinand, Pache Protopopescu sau Unirii, valoarea minima se situeaza la 45.750 de euro, valabila pentru o constructie din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament in aceleasi zone, cu aceleasi caracteristici, dar incadrat ca an al constructiei intre 1978-1990, avea o valoare de 41.600 de euro.

In cazul unui apartament cu doua camere de pe Bulevardul Magheru, din Piata Romana sau de pe Strada Polona, construit intre aceeasi ani, valoarea stabilita de notari este de 46.870 de euro, fata de 43.400 de euro in 2011.

Si pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori in urcare pentru acest an. In urma actualizarii valorilor, un apartament de doua camere confort sportit de la un etaj intermediar intr-un bloc de pe Bulevardul Tineretului sau din Nerva Traian este evaluat la 39.060 de euro, fata de 36.200 de euro in 2011.

In Drumul Taberei si in cartierul Ghencea, acelasi apartament are o valoare de 31.520-36.080 de euro, fata de 30.000-34.400 de euro in 2010.

Pentru un apartament cu doua camere din cartierul Militari, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, notarii au stabilit o valoare de minimum 26.200 de euro si un maxim de 32.280 de euro. In grila de anul trecut, minimul era de 25.300 de euro, iar maximul de 30.700 de euro.

In acelasi timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei si Ferentari valorile au crescut cu circa 5% de la 30.700 de euro la 32.280 de euro, un procentaj similar de crestere fiind inregistrat si in Giulesti (28.480 de euro, fata de 27.100 de euro).

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Ghidul urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul birourilor notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul.

Astfel, daca proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.

In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre camerele notarilor publici, impozitul se calculeaza la cea de-a doua valoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri