Bucurestiul este al patrulea cel mai ieftin oras din Europa in functie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, dupa Budapesta, Talin si Vilnius, iar romanii sunt printre cei mai inghesuiti europeni, unui angajat revenindu-i doar 11 metri patrati de spatiu de lucru, potrivit DTZ.

Costul per post de lucru

Spre comparatie, un angajat din Praga ocupa in medie 14,8 metri patrati, in timp ce in Varsovia suprafata medie pe angajat este de 12 metri patrati, iar in Budapesta de 12,6 metri patrati, transmite Mediafax.

In acelasi timp, un angajat din Moscova lucreaza pe 10 metri patrati, la fel ca cel din Manchester sau Londra. Cel mai mare spatiu disponibil, de 24 de metri, revine angajatilor din Helsinki, potrivit raportului Global Occupancy Cost Offices -2012 realizat de DTZ.

Costul per post de lucru al spatiilor de birouri din Bucuresti ramane constant pe parcursul anului 2011 fata de 2010, DTZ estimand o crestere de 5% pe an pana in 2016. La calculul indicatorului au fost luate in calcul chiria si celelalte costuri, precum cele cu intretinerea si impozitele.

In aceste conditii, Bucurestiul ocupa locul patru in Europa dupa Budapesta, cu un cost la nivelul anului 2011 de 3.530 de dolari pe an, Vilnius - 3.460 de dolari pe metru patrat pe an si Talin - 3.430 de dolari pe metru patrat.

"Tendinta catre consolidare si catre eficientizarea spatiilor de birouri ocupate pe care am remarcat-o pe pietele internationale se face simtita si in Romania, mai ales in Bucuresti. Vom vedea in anii ce urmeaza o rafinare a criteriilor de selectie a sediilor de birouri. Valoarea chiriei pe metrul partat va deveni mai putin relevanta si o atentie sporita va cadea asupra detaliilor precum gradul de utilizare a spatiului, cuantumul cheltuielilor de intretinere etc", a declarat Madalina Cojocaru (foto), head of the office department in cadrul DTZ Echinox.

Prognoza DTZ identifica Budapesta drept candidata pentru cea mai ieftina zona de birouri din Europa in 2016, depasind pietele baltice din Talin si Vilnius. In contrapozitie, districtul West End din Londra va ramane cea mai scumpa piata de pe continent, alaturi de Geneva. Alte piete pentru care s-au preconizat cresteri sunt Dublin (4%), districtul London City (4%) si Vilnius (4%). Roma si Milano vor continua sa inregistreze scaderi ale costurilor, intrucat piata financiara din Italia inca se lupta pentru revenire.

La nivel mondial, Hong Kong (25.160 dolari/an) este cea mai scumpa locatie de birouri, pe locul doi clasandua-se cartierul West End din Londra (22.590dolari/an). In top cinci se mai regasesc Geneva (18.740 dolari/an), Tokyo (17.230 dolari/an) si Paris (16.230 dolari/an).

Raportul a fost realizat pe 124 de piete din 49 de tari si teritorii din lume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri