Platforma Fortus Iasi, controlata de stat si cu datorii de peste 50 de milioane de euro, va fi inchisa dupa finalizarea comenzilor in curs, iar activele producatorului de utilaj greu, evaluate la aproape 30 de milioane de euro, vor fi scoase la vanzare prin licitatie.
Lichidatorul judiciar al companiei, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), a reactualizat planul de reorganizare aprobat in luna mai a anului trecut de catre judecatorul sindic, care prevedea continuarea activitatii, prin pastrarea salariatilor societatii, aproximativ 700 de angajati, si prin vanzari partiale de active.

Reprezentantii lichidatorului spun insa ca a fost necesara actualizarea planului aprobat anul trecut doarece nu mai este sustenabil in conditiile actuale ale pietei, scrie Mediafax.

"Planul de reorganizare al Fortus a fost intocmit in luna iunie 2010, iar prima luna luata in calculul situatiei prezentate in fluxul de numerar care a stat la baza intocmirii planului a fost luna iulie 2010, aceasta fiind estimata ca fiind prima luna de aplicare a planului. Astfel, exista un decalaj de aproape doi ani in aplicarea planului de reorganizare propus initial, perioada de timp in care datele, informatiile, perspectivele avute in vedere la intocmirea acestuia s-au schimbat. Subliniem si faptul ca nu mai corespund realitatii comenzile avute in vedere in 2010, portofoliul societatii fiind diferit in prezent de cel existent la data propunerii planului de reorganizare", se mentioneaza in planul reactualizat, care va fi supus aprobarii creditorilor pe 21 martie.

In acelasi timp, CITR precizeaza ca tehnologia utilizata de Fortus este invechita, utilajele nefiind inlocuite in decursul anilor cu altele noi, care sa respecte noile standarde.

"De fapt, societatea activeaza cu acelesi utilaje de la data punerii in functiune a tuturor sectiilor societatii in anii 1970-1980, fara sa fi facut investitii semnificative in acest sens. Datorita acestui fapt, in toata aceasta perioada, atat in procedura de observatie, cat si in procedura reorganizarii judiciare, nu s-a reusit rentabilizarea activitatii societatii, motiv pentru care s-a impus nu numai actualizarea planului de reorganizare, cat si modificarea strategiei de reorganizare. Raportat la faptul ca activitatea societatii genereaza pierderi, planul de reorganizare actualizat va prevedea finalizarea comenzilor aflate in curs de executie, precum si lichidarea totala a activului debitorului in vederea executarii planului", se afirma in planul de reorganizare.

CITR propune incetarea activitatii companiei intr-un mod controlat si treptat, respectiv finalizarea anumitor comenzi, fara a se lua alte comenzi noi, asigurandu-se astfel un excedent din care sa fie suportate anumite cheltuieli ale procedurii, conservarea patrimoniului societatii si ulterior valorificarea tuturor bunurilor acesteia prin vanzare, asigurandu-se astfel acoperirea cat mai buna a pasivului debitoarei.

Potrivit planului de reorganizare, datoriile Fortus se ridica la circa 216,7 milioane de lei, cele mai multe catre Administratia Nationala de Administrare Fiscala.

"Chiar daca prin prezentul plan se propune lichidarea tuturor activelor societatii, in vederea acoperirii creantelor asumate prin plan, societatea isi va continua activitatea si dupa confirmarea modificarii planului de reorganizare, inchiderea activitatii societatii realizandu-se treptat, doar dupa finalizarea comenzilor in curs de executie. De asemenea, in aceasta perioada se va asigura conservarea bunurilor aflate in patrimoniul societatii, respectiv efectuarea de demersuri de maximizare a valorii averii debitoarei", arata reprezentantii CITR.

Implementarea planului de reorganizare se va face pe o durata de un an de la data confirmarii acestuia de catre judecatorul sindic, prima luna de aplicare a planului urmand sa fie aprilie.

"In situatia in care nu se vor gasi conditii optime pentru derularea componentelor mecanismului reorganizarii, cu acordul a doua treimi din creditorii aflati in sold dupa trecerea a cel mult 18 luni, se va analiza oportunitatea prelungirii planului cu inca 12 luni". mentioneaza CITR.

Bunurile mobile ale Fortus vor fi vandute individual, ca pachet sau ca bunuri individuale, in timp ce platforma industriala Fortus va fi vanduta in bloc.

"Conform opiniei evaluatorului valorile de piata ale activelor societatii sunt de 1,13 milioane de euro pentru activele propuse spre vanzare separata si de 28,24 milioane de euro pentru activele propuse pentru vanzarea in bloc", se mai arata in plan.

Toate activele vor fi scoase la vanzare la un pret de pornire egal cu valoarea de piata. Activele imobiliare propuse spre vanzare au conform extraselor de carte funciara suprafata totala de peste 150 de hectare.

Fortus este controlata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor, care detine 60% din companie, in timp ce firma Metalexportimport are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt actionat cu 13,56% din actiuni.

Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 42,7 milioane de lei in crestere cu peste 50% fata de anul precedent. In perioada analizata Fortus si-a redus pierderile la 31,7 milioane de lei, de la 40,5 milioane de lei in 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri