Fuia: Nu vom bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013

Sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt extrem de reduse, pentru ca este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a Romaniei la UE, care contine aceasta clauza, a declarat miercuri la un seminar ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

"Ca sa inchidem un subiect care a fost de ceva timp in dezbatere - vanzarea terenurilor catre straini. S-a facut multa vorbire de catre multe persoane in ultimul timp ce trebuie sa facem noi ca sa blocam vanzarea terenurilor catre straini din 2013 incolo", a spus Fuia.

El a adaugat ca cei care au "facut vorbire" au uitat sa citeasca textul tratatului de aderare.
"Noi am acceptat prin tratatul de aderare aceasta clauza, aceasta obligatie, ca la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piata terenurilor agricole. Si cine vorbeste astazi ca vom putea impune un moratoriu de cativa ani de zile se insala. Ar trebui sa ne uitam ce tratat de aderare al unei tari care a aderat dupa 2004 a fost modificat vreodata, pana la ora actuala. Deci sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt aproape de zero. Asta nu inseamna ca nu vom face demersuri", a spus el.

Printre cei care au vorbit public despre o eventuala prelungire a clauzei pentru vanzarea terenurilor agricule s-a numarat chiar ministrul Stelian Fuia.

El spunea la 22 februarie, intr-o conferinta de presa, ca vrea ca strainii sa nu poata cumpara terenuri agricole in Romania nici dupa sfarsitul anului 2013, cand expira interdictia inclusa in tratatul de aderare.

"Strainii, pana pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpara terenuri in Romania, iar intentia noastra este, daca putem, sa ducem acest moratoriu si dupa 2013. (...) Noi ne-am luat obligatia ca la 1 ianuarie 2014 sa deschidem piata. Dar intentia mea este de a obtine o prelungire, prin modificarea tratatului de aderare", a spus atunci Fuia.

Cetatenii straini pot cumpara terenuri doar prin intermediul firmelor inregistrate in Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri