Ciprian Glodeanu, Wolf Theiss: Multi dezvoltatori au incercat sa se converteasca la energie regenerabila

Ciprian Glodeanu, partner al casei de avocatura WolfTheiss, specializat pe real estate si energie regenerabila, a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre apetitul investitional pentru imobiliare si energie regenerabila, dar si problemele din aceste domenii.

Ciprian Glodeanu este si presedinte al Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice.

Energia regenerabila este considerata de multi noul real estate, ca urmare a apetitului investitional care a marcat domeniul in ultimii ani. Proiectele in domeniu sunt multe, insa din nefericire situatia nu este roz in domeniu, existand o retea ca nu poate suporta mai mult de 4.000 de mw.

“Sunt proiecte pentru 10.000 de mw cu aviz sau contract de racordare, in timp ce reteaua suporta doar circa 4.000 de mw. De asemenea multe zone subdezvoltate la nivel de infrastructura si toate costurile de transport trebuie suportate de investitori. Cei drept si companiile de electricitate mai au proiecte, insa planurile lor de dezvoltare se intind pana in 2025, in timp ce certificatele verzi nu mai pot fi accesate decat pana in 2016”, spune Glodeanu.

Pana in prezent, problemele nu sunt mari raportate la gradul de suportabilitate al retelei. Pe vant exista pana acum circa 1.000 de mw, pe fotovoltaic sub 2 mw, iar pe hidro din nou destul de putin.

Care sunt sansele de finalizare a celor 10.000 de mw aflati in proiect?

“Din experienta altor piete, cum ar fi Polonia, estimez ca din cei 10.000 mw, doar 15-20% vor fi livrati, restul vor ramane pe hartie”, a declarat Glodeanu, care a mentionat ca intr-adevar acest domeniu poate fi considerat noul real estate, dar ca totusi bazele investitiilor sunt diferite fata de imobiliare.

“Imobiliarele s-au dezvoltat extrem de speculativ, energia regenerabila are o baza mai solida, o crestere prognozata a consumului”, a mentionat avocatul.

Potrivit avocatului, un avant in ceea ce priveste cererea ar putea fi cablul submarin cu Turcia. “In Turcia exista o nevoie de energie si o data cu finalizarea acestei investitii am putea exporta”, spune Glodeanu.

Spre ce domeniu se indreapta investitorii cu care a intrat in contact Glodeanu? “Energia regenerabila este shinning star, insa exista interes si pentru domeniul feroviar, cel medical, dar si pentru domeniul minier. Avem un client care analizeaza de cativa ani piata locala de minerit , iar acum vrea sa faca un pas concret pentru a patrunde in Romania”, a declarat avocatul.

Din nefericire, in domeniul minier pe langa problemele juridice si tehnice investitorii trebuie sa ia in calcul si o problema sociala, fiind un domeniu in care ai nevoie de multi angajati , “nu ca in eoliene unde trebuie sa ai o echipa de ingineri”

Ce anume afecteaza cel mai mult apetitul investitional pentru Romania. “Investitiile in Romania sunt legate de nivelul macroeconomic, insa dincolo de acest lucru, instabilitatea legislativa este cea mai mare problema pentru un investitor. Romania este privita extrem de negativ din cauza instabilitatii legislative. Investitorii nu cer nimic de la stat in afara de stabilitate. In acest sens era buna planificarea pe 5 ani a comunismului”, a declarat zambind avocatul.

Ce mai fac imobiliari in timp ce energia regenerabila prinde avant?

Glodeanu spune ca multi din clientii din imobiliare pe care compania ii are au incercat sa isi converteasca proiectele, initial cu destinatie de real estate, in energie regenerabila. “Un procent semnificativ din clientii pe care ii reprezentam au incercat sa faca asta. Unii si reusesc”, spune avocatul. Printre clientii care au apelat la astfel de solutii se numara un investitor care a cumparat 100 de ha de teren agricol in Dobrogea sau un alt dezvoltator care ar fi urmat sa dezvolte locuinte in sudul Capitalei si care acum a hotarat sa investeasca in energie regenerabila.

Un alt trend pe care Glodeanu il sesizeaza este cererea pentru acoperisuri verzi venita din partea dezvoltatorilor de malluri. “Sunt clienti care au venit si ne-au intrebat, unii cu proiecte finalizate, altii cu proiecte in dezvoltare”, spune avocatul, care a explicat insa ca astfel de investitii sunt viabile doar pentru centre comerciale cu suprafete mari.

Despre investitiile in imobiliare, avocatul spune ca finantarea ramane o problema in special pe zona de retail. Avocatul spune ca Basel III, spre exemplu, pune retailul intr-o pozitie nefavorabila.

Glodeanu a mai adaugat ca dezvoltatorii care au deja avizele ar trebui sa se grabeasca, avand in vedere ca PUG-ul Bucurestiului este expirat din 2010 (ulterior a fost prelungit un an-n.r.), iar la un nou PUG s-ar putea ca PUZ-urile obtinute in trecut sa nu mai fie valabile. “Nu am cunostinta de un nou PUG realizat, ceea ce ar insemna ca aproximativ 10% din constructiile noi din Bucuresti sunt ilegale, avand in vedere ca PUG-ul a expirat”, atrage atentia Glodeanu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri