O singura cladire de birouri a fost finalizata in acest trimestru in Bucuresti, Barbu Vacarescu Office, cu o suprafata inchiriabila de 2.000 mp, iar pana la finalul anului vor fi livrati 100.000 mp de noi spatii, cu 20% mai putin fata de nivelul anului trecut. In acest context, consultantii imobiliari estimeaza ca am putea asista la cresteri ale chiriilor pentru spatiile de birouri.

Raport birouri

Cererea pe piata de birouri din Bucuresti in primul trimestru din 2012 a fost de 45.000 mp, la un nivel similar cu aceeasi perioada a anului trecut si cu 42% mai mare fata de trimestrul anterior, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE) Romania.

Livrarile de spatii noi au fost cele mai scazute din ultimii ani, coborand la circa 2.000 mp. Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a inregistrat scaderi de la trimestru la trimestru, ramanand ridicata in special in zonele periferice, precum Pipera si in Est.

O singura cladire finalizata in primele 3 luni

O singura cladire de birouri a fost finalizata in acest trimestru, Barbu Vacarescu Office, cu o suprafata inchiriabila de 2.000 mp, conform raportului citat. Consultantii CBRE estimeaza ca pana la finele anului sa fie livrati 100.000 mp de noi spatii pentru birouri in Capitala, in proiecte precum: AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, Unicredit HQ si ART Business Center 6.

„Cererea pe piata de birouri din Bucuresti este similara cu cea de anul trecut, insa nivelul livrarilor va fi scazut in acest an cu 20% fata de 2011, si va continua sa fie redus comparativ cu anii anteriori”, a declarat Catalina Jigman (foto), sefa departamentului de birouri a CBRE Romania.

In primul trimestru al acestui an a fost finalizata o singura cladire, iar o parte dintre proiectele anuntate depind de activitatea de pre-inchiriere. "Fara astfel de tranzactii si cu o rata de neocupare ce inregistreaza scaderi graduale, nivelul chiriei ar putea inregistra o usoara crestere, pachetele de gratuitati ar putea fi diminuate, iar flexibilitatea proprietarilor in renegocierea contractelor existente sa fie redusa’’, a adaugat Jigman.

Companiile au inchiriat 45.000 mp de birouri

Activitatea de tranzactionare primul trimestru a insumat 49.000 mp, iar cererea reprezinta 91%, cu 45.000 mp tranzactionati, in timp ce 9% reprezinta tranzactiile de renegociere si/sau reinnoire a termenilor contractuali. Cererea de tranzactionare a fost impartita intre tranzactii de relocare (40%), extinderi (10%) si o tranzactie de pre-finalizare (50%).

Zona de nord a Capitalei a inregistrat cele mai multe tranzactii de inchiriere (61% din totalul cererii), urmata de centru (15%) si Central Business District - CBD (8%). Cele mai active companii primele trei luni au fost cele din sectorul financiar (52% din totalul cererii) si cele din sectorul serviciilor profesionale (24%).

Chiria zonelor prime a ramas stabila la valoarea de 19,5 euro/mp/luna, iar chiria de baza este neschimbata in aproape toate zonele. Consultantii CBRE estimeaza ca aceasta ar putea creste usor in trimestrele viitoare in spatiile centrale avand in vedere nivelul scazut al livrarilor si rata de neocupare de aproximativ 6% pentru cladirile de birouri clasa A situate in CBD.

"In functie de durata contractului si de puterea de negociere, chiriile nete efective pot atinge valori cu 20% mai mici fata de chiria de baza, datorita pachetelor oferite de proprietari, precum luni gratuite sau contributii ale acestora la costurile de amenajare", se mai arata in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri