Piata de retail modern din Brasov mai poate absorbi intre 45.000 si 65.000 mp de retail modern pana in anul 2015, sub forma de malluri, centre de tip outlet sau galerii comerciale, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Stocul de retail modern din Brasov se situeaza in prezent la 52.206 mp, format preponderant din centre de dimensiuni mici si medii, dintre care niciunul nu detine o pozitie dominanta in oras, din punct de vedere al conceptului, al masei critice sau al mixului de chiriasi, potrivit DTZ Echinox. Cele mai multe centre au fost lansate intre 2004 si 2008 si au suprafete ce nu depasesc 10.000 mp.

Cu un stoc mediu de 0,214 mp per locuitor, Brasov prezinta inca un potential semnificativ pentru noi dezvoltari, mai ales prin comparatie cu orase diferite din Polonia, Cehia sau Ungaria, sustin consultantii. Sapte noi proiecte de retail au fost anuntate in Brasov pentru anii ce urmeaza, dintre care trei au date de livrare inainte de 2015.

“Piata nu are potentialul de a absorbi intreg stocul anuntat spre livrare si consideram ca proiectul sau proiectele care se vor lansa primele au cele mai mari sanse de succes, daca sunt dezvotate corespunzator, in termeni de locatie, masa critica, mix de chiriasi si concept”, a declarat Razvan Sin, seful departamentului de retail al DTZ Echinox.

Un singur proiect va fi livrat in Brasov in 2013, respectiv Coresi Shopping Center, dezvoltat de Immochan, pe fosta platforma industriala Tractorul. Compania va investi 55-60 de milioane de euro in dezvoltarea primei faze a mallului din Brasov, a carui livrare este programata pentru finalul anului 2013, DTZ Echinox fiind desemnat agent de inchiriere.

Chiriile spatiilor de retail din Brasov se situeaza lintre 25 si 30 euro/mp pentru spatii de aproximativ100 mp in locatii centrale.

Sura foto: brasovcity.ro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si