Factorii economici si sociali duc pe termen scurt la o usoara scadere a chiriilor spatiilor comerciale si de birouri, care in ultimul an au dat dovada de stabilitate, iar in unele cazuri chiar de mici cresteri.
“Prognozele interne ale JLL corelate cu factorii economici si sociali de tara au evidentiat ca pe termen scurt, ne putem astepta la o slaba scadere a chiriilor, cu o revenire pe crestere in cea de-a 2-a parte a anului 2013. Acest trend se aplica in general tuturor segmentelor de piata”, au spus pentru wall-street.ro, reprezentantii companiei Jones Lang LaSalle.

Estimarea vine in contextul in care pana acum, anul acesta, chiriile au fost stabile sau chiar au crescut usor in unele zone.

Chiriile efective au avut o evolutie pozitiva in 2012, in special in zonele centrale, unde gradele de ocupare sunt de peste 90%, spune Madalina Cojocaru, directoarea departamentului de office al DTZ Echinox. “La nivelului chiriei efective s-a inregistrat o usoara crestere, mai ales in zonele centrale unde cladirile sunt ocupate in proportie de peste 90%, insa chiria contractuala nu a inregistrat cresteri notabile”.

Pana acum in 2012 s-a observat o stabilizare a nivelului chiriilor si pe spatii comerciale.

"Stocul de spatii comerciale disponibile nu s-a diminuat. Dupa ce in a doua jumatate a anului trecut am observat o usoara crestere a chiriilor in proiectele dominante de retail, in 2012 nivelul chiriilor s-a stabilizat in conditiile in care aceste proiecte au un grad de neocupare foarte scazut. De asemenea, in cazul centrelor comerciale secundare, nivelul chiriilor a fost constant, si observam o usoara scadere a gradului de neocupare", a spus Razvan Sin, directorul departamentului de retail al DTZ.

Pe segmentul spatiilor comerciale, chiria prime din primul semestru al anului a ramas la nivelul din T3 2011, si anume 70 euro/mp/luna pentru spatiile comerciale stradale si 50 euro/mp/luna pentru spatii situate in centrele comerciale, potrivit datelor CBRE Romania.

Chiria prime pe segmentul birouri a ramas stabila la valoarea de 19,5 euro/mp/luna in S1 2012, iar chiria de baza s-a mentinut neschimbata. In zonele centrale, chiriile de baza s-au situat intre 16 - 18 euro/mp/luna, iar in zonele periferice, pentru cele mai bune proiecte, valorile sunt cuprinse intre 11 - 16 euro/mp/luna. Chiriile nete sunt mai reduse cu 10% - 20%, spun consultantii CBRE Romania.

Dezvoltatorii continua sa ofere facilitati

Proprietarii au continuat sa ofere pachete de stimulare chiriasilor, cu deja clasicele luni gratuite de chirie sau contributii la amenajare.

Daca in cazul spatiilor de birouri facilitatile, in general, consta in luni libere de plata a chiriei si/sau contributii financiare pentru amenjarea spatiului, pentru spatiile de retail proprietarii pot oferi stabilirea chiriei ca procent din cifra de afaceri a retailerului, contributii financiare pentru amenajarea spatiului sau o chirie in trepte (mai mica la inceputul perioadei contractuale, dar care creste catre finalul acesteia), spun consultantii JLL.

In cazul spatiilor industriale se acorda facilitati similare cu cele practicate pentru spatiile de birouri.In plus, unele parcuri industriale din anumite regiuni ale Romaniei, s-au calificat si au obtinut titlul de parc industrial, ceea ce presupune ca, pentru o perioada limitata de timp (in functie de prevederile legislatiei), proprietarii si implicit chiriasii respectivelor parcuri sunt exonerati de la plata taxelor de proprietate, care pot ajunge la 1%-1,5% din valoarea evaluata a respectivelor cladiri si terenuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri