„Sectorul rezidential este momentan afectat de constructia de noi proprietati la periferie. In plus, preturile pe piata rezidentiala principala sunt inca prea mari pentru majoritatea romanilor”, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Eduard Zehetner, seful Immofinanz, grupul care detine dezvoltatorul rezidential Adama.

Preturile apartamentelor din Romania au scazut cu doar 1,3% in 2012, cel mai mic declin de la debutul crizei, iar pentru 2013 jucatorii de pe piata nu vad mari schimbari.

Cum sunt preturile fata de puterea de cumparare? Potrivit unei analize realizate de wall-street.ro, pretul mediu al unui apartament de 50 de mp intr-o zona necentrala reprezinta contravaloarea salariul mediu net pe 10 ani in Romania, peste nivelul altor piete din regiune, ca Bulgaria sau Ungaria, si chiar de 3 ori peste indicele similar din Germania (ANALIZA completa in slide-urile urmatoare).

Romania nu are cele mai mari preturi din pietele analizate, fiind similare sau chiar mai mici decat in alte piete, insa puterea de cumparare este mult mai redusa, chiar si decat ale unor piete din regiune. Spre exemplu, anul acesta Bulgaria ne-a depasit la salariul minim pe economie si am ajuns pe ultimul loc in UE la acest aspect.

In ciuda accesibilitatii limitate a apartamentelor din Romania, totusi jucatorii din piata nu vad scaderi ale preturilor apartamentele in 2013, iar in ceea ce priveste salariile nu ne asteapta cresteri spectaculoase. Aflati din slide-urile urmatoare cat de accesibile sunt locuintele din Romania, comparativ cu alte 8 piete din regiune si occident.