Chiriasii cladirilor de birouri cu certificare verde, situate in orasele din afara Bucurestiului, ar putea economisi pana la 500.000 euro anual, in timp ce proprietarii acelorasi cladiri ar beneficia de o optimizare semnificativa a costurilor, in cazul in care taxele pe proprietate ar scadea pentru acest tip de cladiri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania.

Directivele recente ale Uniunii Europeane privind sustenabilitatea si eficienta energetica au condus la adoptarea la nivel european a unor stimultente locale pentru cladirile verzi. Anul trecut, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a adoptat reducerea pana la un minim de 0.25% a taxei pe proprietate pentru companiile care au in portofoliu cladiri aflate in clasa de performanta energetica A si care detin o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial ca si certificare "verde".

Studiul realizat de catre echipa de property management impreuna cu divizia de research a Colliers International Romania dezvaluie impactul pe care adoptarea unui astfel de stimulent fiscal in principalele centre de afaceri din Romania l-ar putea avea asupra situatiei financiare a companiilor – chiriasi sau proprietari de cladiri de birouri.

Luand in calcul stocul total al spatiilor de birouri inchirate in orasele din afara Bucurestiului, studiul arata ca – in cazul in care toate cladirile de clasa A ar avea certificare verde – chiriasii ar putea economisi pana la jumatate de milion de euro anual, per oras, ca medie, ca urmare a diminuarii drastice a service charge-ului datorat proprietarilor. Suma reprezinta echivalentul valoric a cca. 100 salarii anuale medii pe oras.

Nivelul taxei pe proprietate este stabilit de catre fiecare consiliu local, la valori cuprinse intre 0.25% si 1.5% din valoarea de inventar a cladirii.

In practica, in cazul unei proprietati inchiriate, costurile cu taxa pe proprietate se reflecta in service charge-ul platit de fiecare chirias proportional cu suprafata inchiriata, alaturi de utilitati, comosion de administrare sau asigurari. Pentru cladirile de birouri, ponderea medie a taxei pe proprietate in service charge este cuprinsa intre 35% – 50%. Daca in Bucuresti nivelul service charge-ului este de circa 3,8-4,5 euro pe mp pe luna, in timp ce in Cluj si Timisoara oscileaza intre 3 si 3,5 euro pe luna, iar in Iasi si Brasov valorile sunt cuprinse intre 2,5 si 3,5 euro pe mp lunar.

In cazul municipiului Cluj Napoca, luand in calcul stocul total de cladiri de birouri de clasa A (46,000 m2 ) si o rata de neocupare de 10%, chiriasii platesc anual o suma de peste 600.000 de euro pentru taxa pe proprietate. Potrivit noii masuri adoptate de Consiliul Local, incepand din 2013, taxa va scadea pana la un minim de 0.25% pentru cladirile verzi. La nivelul intregului oras, daca toate cladirile ar avea certificare verde, aceasta noua masura se traduce prin economii egale cu 108 salarii medii anuale.

In Iasi se poate economisi anual pana la circa 450.000 euro, in Timisoara circa 250.000 euro, iar in Brasov spre 300.000 euro.

In ce priveste proprietarii, o taxa pe proprietate mai mica se traduce direct intr-o valoare mult diminuata a service charge-ului, sporind astfel atractivitatea cladirii in fata chiriasilor, concomitent cu reducerea efectiva a costurilor cu spatiile vacante si imbunatatirea cash-flow-ului.
Ca un alt exemplu, proprietarul unei cladiri de birouri cu o valoare de 20 milioane euro euro , situata in Cluj Napoca, economiseste anual circa 130.000 euro, daca imobilul obtine o certificare LEED, BREEAM sau DGNB. Acestor economii li se adauga costuri operationale mai mici, ceea ce conduce in timp la competititivitate ridicata, o rata de ocupare mai mare si o valoare de piata sporita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri