Guvernul isi va angaja raspunderea, pana in luna aprilie, pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor.
"Pana in luna aprilie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor", a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Mediafax.

El a precizat ca, pentru despagubirea fostilor proprietari, in proiectul de buget pe acest an sunt prevazute doar sumele aferente unor hotarari judecatoresti definitive si executorii, de aproximativ 500 milioane lei.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate in cuantum total de 5 miliarde euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde euro.

Persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.

Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015 Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.

Totodata, pana pe data de 30 ianuarie 2013 Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor trebuie sa elaboreze si sa prezinte pentru prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.

Fiecare minister va transmite Ministerului Finantelor Publice, pana la 30 ianuarie 2013, situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educatiei va transmite situatiile mentionate si pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza totalul despagubirilor la 8,7 - 9 miliarde euro.

Miza mare a procesului nu sunt casele si terenurile nationalizate de la populatie, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati.

Fostul ministru al Finantelor Publice Bogdan Dragoi a declarat in primavara anului trecut ca din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor nationalizate daca toate acedstea nu ar putea fi restituite in natura, mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

De altfel, guvernul Ungureanu a incercat sa promoveze o lege de limitare a despagubirilor fostilor proprietari, dar a retras proiectul de lege, sub presiunea societatii civile si a UDMR, precum si pentru ca exista riscul ca actul normativ sa fie declarat neconstitutional.

La acea vreme, Ministerul Justitiei a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, de limitare a despagubirilor.

Se pare ca Guvernul Ponta are in vedere chiar aceasta solutie, respectiv restituirea in natura a cat mai multor imobile si terenuri si esalonarea pe o perioada mai lunga a despagubirilor banesti.

Surse guvernamentale sustin insa ca s-a pus si problema constituirii unui nou Fond Proprietatea, mai ales ca in perioada urmatoare statul va lista o serie de companii la Bursa de Valori Bucuresti.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F