Guvernul va cere Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordul pentru prelungirea cu trei saptamani a termenului in care trebuie adoptata noua Lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, astfel incat prevederile actului normativ sa poata fi discutate in detaliu, a anuntat premierul Victor Ponta.

Premierul a precizat insa ca reprezentantii Executivului vor merge la Strasbourg in luna aprilie pentru a discuta cu specialistii Curtii Europene despre acest proiect, inainte ca documentul sa fie aprobat.

Conform calendarului anuntat anterior de primul-ministru, proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate urma sa fie adoptat de Guvern in sedinta de miercuri, 20 martie, si adoptat in Parlament, prin angajarea raspunderii Guvernului, la 26 martie. Amanarea dezbaterilor asupra proiectului presupune insa inclusiv amanarea adoptarii si angajarii raspunderii, pentru o data ulterioara.

"Un subiect important, pentru Romania bineinteles, il reprezinta solutionarea cazurilor aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului privind restituirea propietatilor confiscate de regimul comunist. Dupa cum se stie foarte bine, exista un termen, 12 aprilie, pana la care Romania trebuia sa adopte o legislatie adecvata privind regimul restituirii propietatilor. Am apreciat pozitia constructiva atat a Curtii Europene, cat si a structurilor de specialitate a Consiliului Europei fata de aceasta problema extrem de delicata a Romaniei, iar daca anul trecut a fost un an cu foarte multe tulburari politice, anul acesta trebuie sa aduca o solutie definitiva si conforma standardelor europene pentru aceasta problema. Din acest motiv, am avut o discutie cu secretarul general al Consiliului Europei, cu echipa care-l insoteste, referitoare la adoptarea unei solutii care sa fie in conformitate cu standardele Curtii Europene a Drepturilor Omului si am decis impreuna ca cea mai buna solutie este sa avem o discutie detaliata asupra textului legii inainte ca aceasta lege sa fie adoptata, iar daca vor exista observatii pentru propunerea legislativa din partea departamentelor specializate, aceste observatii trebuie si vor fi avute in vedere in textul legii. Din acest motiv, vom face o solicitare oficiala pentru prelungirea termenului de 12 aprilie cu o perioada de trei saptamani, maximum o luna, pana cand avem finalizata aceasta discutie tehnica", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca, in cursul lunii aprilie, persoanele responsabile pentru acest domeniu din Guvern vor merge la Strasbourg pentru a discuta cu specialistii Curtii Europene, astfel incat forma finala a legii sa fie conforma cu standardele Curtii.

La randul sau, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a apreciat decizia Guvernului de a acorda timp specialistilor de la Strasbourg pentru a analiza proiectul de lege inainte ca documentul sa fie adoptat.

"Ma bucur ca Guvernul Romaniei a adoptat aceasta metoda de a studia atent legile inainte ca ele sa fie adoptate si sa aplice metoda si in privinta legii privind imobilele retrocedate, sa acorde timp specialistilor de la Strasbourg sa analizeze proiectul de lege si apoi sa fie adoptata legea. Acest lucru ne va asigura ca noua lege nu va conduce la noi cazuri in instantele din Romania sau la Curtea din Strasbourg", a spus oficialul european.

Conform proiectului de lege pregatit de Guvern, fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017,in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevazut intr-o varianta initiala, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri